Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Μέτρα στη Βουλγαρία για την γρίπη των πτηνών – Lockdown στην Τουρκία για τον κορονοϊό – Σπέρνουν σπαράγγια στην Κεσσάνη – Κέρδη η ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε το 2020

Πάνω από 9 κιλά ασημένια αντικείμενα βρέθηκαν από τους τελωνειακούς υπαλλήλους κατά τον έλεγχο ενός φορτηγού του Αστυνομικού Τμήματος Kapitan Andreevo.

Στις 26 Απριλίου 2021, περίπου στις 01.20, ένα φορτηγό έφτασε στο σημείο ελέγχου, μεταφέροντας εμπορεύματα από την Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας στη Σερβία.

Το όχημα που οδηγούσε ένας Σέρβος πολίτης επιλέχθηκε για ενδελεχή τελωνειακό έλεγχο.

Στις εργοστασιακές κοιλότητες της καμπίνας του οδηγού, οι τελωνειακοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι 4.259 δαχτυλίδια, μενταγιόν, αλυσίδες, βραχιόλια και σκουλαρίκια, ήταν κρυμμένα σε πλαστικές σακούλες.

Τα λαθραία ασημένια κοσμήματα και το φορτηγό κατασχέθηκαν.

Ο Επαρχιακός Διοικητής του Χάσκοβο, Δρ. Στέφακα Ζντράβκοβα, συγκάλεσε επείγουσα διαδικτυακή συνάντηση της Περιφερειακής Επιζωοτικής Επιτροπής σε σχέση με το ξέσπασμα της Γρίπης Α που εντοπίσθηκε στις 23 Απριλίου 2021 στο χωριό Κρίβο Πόλο.

Σύμφωνα με Διάταξη του Εκτελεστικού Διευθυντή του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ευθανασία όλων των πτηνών που επηρεάζονται από την επαφή από την κτηνοτροφία θα ξεκινήσει σήμερα. Η προληπτική δειγματοληψία για τη γρίπη από όλες τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις πουλερικών της περιοχής έχει επίσης ξεκινήσει σήμερα.

Η Περιφερειακή Επιζωοτική Επιτροπή αποφάσισε με εντολή του Περιφερειακού Κυβερνήτη του Χάσκοβο να εισαγάγει τα ακόλουθα περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου:

1. Να γίνουν αμέσως συνεδριάσεις των Δημοτικών Επιζωοτικών Επιτροπών για να γνωρίσετε τα μέλη της επιζωοτικής κατάστασης και για να προσδιορίσετε συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της διείσδυσης και της εξάπλωσης της Γρίπης Α σε πτηνά του δήμου.

2. Η ζώνη προστασίας και η ζώνη επιτήρησης γύρω από τις εκμεταλλεύσεις στις οποίες βρέθηκαν προσβεβλημένα και πουλιά επαφής καθορίζονται ως εξής: τρία χιλιόμετρα.

3. Απαγορεύεται η επανεγκατάσταση πτηνών για την ανανέωση των αποθεμάτων θηραμάτων.

4. Απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών στην ύπαιθρο στις ζώνες.

5. Οι δήμαρχοι των δήμων λαμβάνουν αμέσως μέτρα για την καταμέτρηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στους οικισμούς που βρίσκονται στις επικίνδυνες ζώνες.

6. Ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης για την Ασφάλεια των Τροφίμων – Χάσκοβο να φέρει αμέσως την υπηρεσία σε κατάσταση αυξημένης επιζωοτικής ετοιμότητας για τη νόσο Γρίπη Α στα πουλιά.

7. Διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών ιδιοκτητών πουλερικών, κυνηγών, κτηνιατρικών ειδικών για συμμόρφωση με μέτρα βιοασφάλειας, άμεση ειδοποίηση κτηνιάτρου ή δήμαρχου του αντίστοιχου διακανονισμού σε περίπτωση διαταραχών υγείας ή αυξημένης θνησιμότητας εκτρεφόμενων πτηνών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επιβολή ολικού lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 17 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολικών αιθουσών και του περιορισμού στις υπεραστικές μετακινήσεις, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Τουρκία κορυφώθηκε στις 16 Απριλίου, φτάνοντας στις 63.000 προτού μειωθεί απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παρέμεινε πάνω από 300 την προηγούμενη εβδομάδα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι όλα τα υπεραστικά ταξίδια θα χρειάζονται έγκριση από τις αρχές, όλα τα σχολεία θα σταματήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, ενώ και σε χώρους εργασίας θα ανασταλούν οι δραστηριότητές τους.

Πρόσθεσε ότι οι κλάδοι της μεταποίησης και των τροφίμων θα εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 29 Απριλίου.

Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων θα πρέπει να μειωθεί κάτω από 5.000 μέχρι το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, συμπλήρωσε.

Σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας για το 2020 παρουσίασε η βιομηχανία Ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε , που είναι εγκατεστημένη στο χωριό Προβατώνας Έβρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

“Το 2020 χαρακτηρίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) που σε παγκόσμιο επίπεδο επηρέασε, και ακόμη επηρεάζει, δραματικά τις οικονομίες των κρατών, με την πορεία των ΑΕΠ για το σύνολο του 2020 να είναι πρωτόγνωρα αρνητική. Στην αντίξοη αυτή συγκυρία η AKRITAS υλοποίησε ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ συνέχισε απρόσκοπτα την εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδιασμού.

Στα πλαίσια αυτά ο κύκλος εργασιών της AKRITAS για το 2020 διαμορφώθηκε στα €23,9 εκατ. μειούμενος κατά 16,9% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Παρά το δυναμικό ξεκίνημα της Εταιρίας το 1ο τρίμηνο, η πανδημία ανέτρεψε δραστικά την όποια αναπτυξιακή πορεία το 1ο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, πορεία που αντιστράφηκε σημαντικά κατά το 2ο εξάμηνο. Πιο συγκεκριμένα για το σύνολο του έτους, η κάμψη σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών, καθώς η έξαρση της πανδημίας δυσχέρανε κατά πολύ τις μεταφορές και το διεθνές εμπόριο, ενώ αντίθετα, οι πωλήσεις των κύριων προϊόντων της (επενδεδυμένων με μελαμίνη) στην Ελληνική αγορά παρουσίασαν μία αρκετά μικρότερη πτώση της τάξης του 4,5%, ενισχύοντας τελικά το μερίδιο αγοράς της Εταιρίας στην Ελληνική επικράτεια.

Ωστόσο, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) η Εταιρία παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με κέρδη €2,0 εκατ. έναντι ζημιών €-807χιλ. πέρσι, ενώ και σε επίπεδο προσαρμοσμένου EBITDA (EBITDA πλέον έκτακτων αποτελεσμάτων και μη επαναλαμβανόμενων προβλέψεων) διαμορφώθηκε σε €1,1 εκατ. έναντι μηδενικής κερδοφορίας το 2019.

Παρά τις αντιξοότητες που επέφερε η πανδημία, η συνεχής βελτίωση του μείγματος πωλήσεων υπέρ των υψηλής προστιθέμενες αξίας προϊόντων επενδεδυμένης μοριοσανίδας, σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικότητας και την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας με αξιοποίηση των μέτρων τη Ελληνικής κυβέρνησης, επέφεραν αξιοσημείωτη βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση της ΚΥΑ 34341/5991 τον Σεπτέμβριο του 2020, αναμένεται να επιλύσει ένα χρόνιο ζήτημα, αναφορικά με τις απαιτήσεις που είχε η AKRITAS από τον ΟΑΕΔ, βάσει των ενισχύσεων του Ν. 1767/88. Η διαδικασία που προβλέπεται, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2021 και θα επιδράσει σημαντικά στη ρευστότητα αλλά και την κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας.

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία. Για όσο διάστημα διατηρείται αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας, οι όποιες προβλέψεις για το μέλλον τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα είναι επισφαλείς, ενώ οι βίαιες προσαρμογές που παρουσιάζονται στις παγκόσμιες αγορές των α’ και β’ υλών με σημαντικές ανατιμήσεις κατά τους πρώτους μήνες του 2021, δημιουργούν επιπρόσθετη αναταραχή. Σε κάθε περίπτωση, η Εταιρία συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου έχοντας ως προτεραιότητα τη δυναμική επιστροφή της σε υψηλά περιθώρια κερδοφορίας, ενώ παρακολουθεί συστηματικά τις συνθήκες της αγοράς εκμεταλλευόμενη τη σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων.

Στα πλαίσια αυτά, οι κύριες προτεραιότητες της εταιρίας αποτελούν:

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσω ανάπτυξης ενός ευέλικτου μοντέλου λειτουργίας για την αντιμετώπιση των συνθηκών που υφίστανται λόγω του κορωνοϊού (COVID-19) Η περεταίρω ενίσχυση της κυρίαρχης θέσης στην Ελληνική Αγορά και αξιοποίηση της προσβασιμότητας σε ξένες αγορές, με συνεχή εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου προϊόντων με νέα χρώματα και επιφάνειες Η συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στις αγορές α’ και β’ υλών Η εστίαση της εταιρίας στη διαφοροποίησή της έναντι του ανταγωνισμού σε επίπεδο τόσο ποιότητας προϊόντος όσο και παρεχόμενων υπηρεσιών/εξυπηρέτησης”.

Όλα τα παραπάνω κρίνονται θετικά για την πορεία της επιχείρησης που προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον τόπο μας.

Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν μετανάστες που προορισμό έχουν την έξοδο από την χώρα μέσο του ποταμού Έβρου…

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι ομάδες του Επαρχιακού Αστυνομικού Τμήματος zerkezköy στην Ραιδεστό, σταμάτησαν δύο οχήματα ύποπτα. 25 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν κατά τον έλεγχο των οχημάτων. Συνελήφθησαν 3 ύποπτοι που θεωρούνται ως επικεφαλής της διακίνησης των μεταναστών.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκομιδή του σπαραγγιού, που σπάρθηκε στο έδαφος πριν από δύο χρόνια στην περιοχή της Κεσσάνης στην γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπάρχει απόδοση 350-400 κιλών ανά στρέμμα ετησίως, ενώ αυτό θα αυξηθεί και θα πλησιάσει 1 τόνο.

Ο παραγωγός Uzan δήλωσε επίσης ότι στόχος τους είναι να εξάγουν στην Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα, μετά από λίγο διάστημα.

Δηλώνοντας ότι η μόνη περιοχή καλλιέργειας σπαραγγιού στη Κεσσάνη είναι το δικό του χωράφι, ο Ουζάν είπε: «Μετά τη συλλογή των σπαραγγιών που φυτεύτηκαν για πρώτη φορά στη Θράκη, τα κόψαμε σε κανονικό μήκος και τα μετατρέψαμε σε δέσμες 300 γραμμαρίων. Η απόδοση θα ξεκινήσει κυριολεκτικά τον τρίτο χρόνο της. Η απόδοσή μας στην περιοχή των 350-400 κιλών ανά στρέμμα θα αυξηθεί έτσι στο εύρος από 800 έως χίλια κιλά ανά στρέμμα. Το πακέτο πωλείται για 30 λίρες. ” είπε.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη