Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έπληξαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου 2023 στον Έβρο – Με τη Σαμοθράκη τι γίνεται;

Ένας χρόνος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο με την ανασυγκρότηση του να παραμένει μέγα ζητούμενο, καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί χρηματοδοτικά εργαλεία και έργα, δίνεται παράταση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου στην προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων, μέσω της πλατφόρμας «mybusinesssupport», που βρίσκονται περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια του πυρκαγιών. Η παράταση δόθηκε με κοινή απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η σχετική απόφαση συμπεριλαμβάνει και επιχειρήσεις περιοχών της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, όπου συγκεκριμένα με το ειδικό σχήμα ενίσχυσης για την Θεσσαλία, επιλύονται τα θέματα που είχαν ανακύψει σε ορισμένους κλάδους.

Συνεπώς, η πλατφόρμα «mybusinesssupport» η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ, για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, θα παραμείνει ανοιχτή ως την 27η Σεπτεμβρίου 2024.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί, ότι στην πλατφόρμα θα εντασσόταν και η Σαμοθράκη, μετά και τις πιέσεις του συνδέσμου ξενοδόχων Θράκης. Πρόκειται όμως για ένα αίτημα, για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει σε τι στάδιο βρίσκεται και στο οποίο μάλιστα είχε αναφερθεί τον περασμένο Ιούνιο και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη, ανακοινώνοντας την επέκταση του ειδικού σχήματος και στο νησί.

Πάντως, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος έλεγε ένα μήνα μετά, πως το θέμα της Σαμοθράκης, το έχουμε ήδη συζητήσει στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, κατόπιν σχετικής επιστολής του συνδέσμου ξενοδόχων Θράκης, υπογραμμίζοντας, πως οι περιοχές που εντάχθηκαν στο σχήμα είναι αυτές στις οποίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα – σύμφωνα και με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Είναι η Δαδιά, το Σουφλί και οι Φέρες.

Το ζήτημα της Σαμοθράκης ξεκαθάριζε τότε ο κύριος Τριαντόπουλος, πως είναι διαφορετικό. Η Σαμοθράκη, δεν είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν είχε υποστεί άμεσες ζημιές από τις πυρκαγιές. Είχε, όμως, έμμεσες επιπτώσεις. Είναι γεγονός, ότι το νησί είχε ζητήματα με την ηλεκτροδότηση, καθώς και με την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Επομένως, η Σαμοθράκη, επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές έμμεσα και όχι άμεσα όπως προέβλεπε μέχρι πρότινος το θεσμικό πλαίσιο. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής ζήτησε τη διερεύνηση του θέματος. Ζητήθηκαν στοιχεία από την ΑΑΔΕ αναφορικά με τον αριθμό και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων της περιμέτρου του σχήματος που δραστηριοποιούνται στο νησί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις ανέρχονται σε 137.  

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη