Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Μέχρι το τέλος του 2020 ξεκινά η εμπορική λειτουργία του TAP

Το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στη χορήγηση Έγκρισης Λειτουργίας στην εταιρεία Trans Adriatic Pipeline AG για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου ΤΑΡ στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Φλωρίνης, Κοζάνης και Καστοριάς.

Παράλληλα, το υπουργείο με δεύτερη απόφαση προχώρησε και στην έγκριση Λειτουργίας για το έργο του Σταθμού Συμπίεσης GCS00 στους Κήπους του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Εντός του φθινοπώρου αναμένεται λοιπόν η ολοκλήρωση του πολύ σημαντικού αυτού αγωγού, καθώς σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ακολουθείται πιστά και η εμπορική λειτουργία του αγωγού, η οποία συνεπάγεται και τη τροφοδοσία του εθνικού δικτύου, αναμένεται εντός του τελευταίου τριμήνου του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως εμφανίζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του TAP, αναφέρεται πως μέχρι τα τέλη του Αυγούστου του 2020 είχε ολοκληρωθεί το 97.7% του έργου – από τους Κήπους του Έβρου μέχρι και τη Ν. Ιταλία -, ενώ είχε ήδη τροφοδοτηθεί το τμήμα του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως και το Fier Αλβανίας.

Συνδεδεμένος με τον αγωγό TANAP στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο ΤΑΡ διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, προτού εξέλθει στη στεριά στη νότια Ιταλία για να συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Ο σημαντικός αυτός αγωγός έκτασης 878 χλμ αποτελεί το τελευταίο τμήμα του Νότιου Διαδρόμου (South Stream) που υπολογίζεται στα 4000 χλμ. Ο εν λόγω αγωγός θα ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν, θα συνεχίζει στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και θα καταλήγει στη Ν. Ιταλία. Η σημαντικότητα της υποδομής αυτής έγκειται στο γεγονός ότι θα οδηγήσει σε ένα βαθμό στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αέριου, κάτι που η γηραιά ήπειρος επιδιώκει διακαώς.

Πέραν τούτου τα οφέλη σε εθνικό επίπεδο είναι πολυάριθμα διότι αρχικά προστίθεται μία ακόμα πηγή εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο. Επίσης η Ελλάδα καθίσταται εξέχων ενεργειακός κόμβος, καθώς το φυσικό αέριο που θα περνάει μέσα από αυτή θα μπορεί να διανεμηθεί στα Βαλκάνια – μέσω του ελληνοβουλγαρικού IGB – και τη Δυτική Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει τη χώρα μας όχι μόνο «παίκτη» στην αγορά Φυσικού Αερίου, αλλά και ρυθμιστή, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σημασία της.

Πηγή: ypodomes.com

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη