Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Μία κακή πανευρωπαϊκή πρωτιά για την περιοχή μας – Στα 770.000 στρέμματα καμμένα προστίθεται και η τριβή μεταξύ των ανθρώπων

Γράφει ο Χρήστος Γιορδαμλής

Ημέρα εβδόμη, η φωτιά, σιωπηλά πλέον, μακριά από πρωτοσέλιδα και χιλιάδες φωτογραφίες, συνεχίζει να καίει ασταμάτητη και η ελπίδα όλων είναι στην βροχή. Η Πόλη ξαναγυρνά σε μία νέα καθημερινότητα. Η θλίψη μεγαλώνει, πλέον στα 770 χιλιάδες στρέμματα καμμένα χθες προστίθεται και η τριβή μεταξύ των ανθρώπων. Ποιός φταίει και που, πολύ, ή λίγο, δεν έχει ουσιαστική σημασία, η δικαιοσύνη θα το βρει μετά από χρόνια, αν και από μέσα μας όλοι ξέρουμε. Σαν κοινωνία πρέπει να ξαναδούμε όλες τις διαδικασίες και συμπεριφορές μας, τι κάναμε καλά και σώθηκαν τόσες περιουσίες και ανθρώποι, αλλά και που τάχιστα πρέπει να βελτιωθούμε. Σαν σύνολο αποτύχαμε να διαφυλάξουμε την ομορφιά του τόπου μας. Σημασία έχει πως συνεχίζουμε, αν μπορούμε να αφήσουμε ένα τόπο καλύτερο και πιο όμορφο στα παιδιά μας και μέσα από τις στάχτες να αναγενηθούμε όλοι μας. Μπροστά έχουμε μακρύ δρόμο με πολλές κατευθύνσεις και επιλογές. Πλέον ξεκινά μία δύσκολη πορεία για τον τόπο μας, ο καθένας μας μόνος του απέναντι στο μικροσυμφέρον, στις επιλογές της κεντρικής πολιτείας, στους διαχειριστές, στις υπηρεσίες, στα αλλότρια συμφέροντα και με την ελπίδα, ο κύριος στόχος όλων, στην επόμενη απογραφή να μην είμαστε πολύ μείον.

Πολλές σκέψεις, ατάκτως ερριμμένες παρακάτω, ως προς την συνέχεια.

Πρώτα η ελπίδα, ότι σύντομα θα περιοριστεί η φωτιά και η έκταση που επλήγη δεν θα ξεπεράσει το 1.000.000 στρέμματα. Copernicus Report χθες 24/08 στις 20:22, >772.000 στρέμματα από τα οποία >318.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, >300.000 στρεμμάτων θαμνώδεις και κτηνοτροφικές εκτάσεις, πάνω από 80.000 στρέματα καλλιεργήσιμης γής, σπίτια, κτίρια, μαντριά, στρατόπεδα κ.α.

Απανθρακωμένοι άνθρωποι και ζώα με ένα κύμα μίσους για το άγνωστο.

Μία κακή πανευρωπαϊκή πρωτιά για την περιοχή μας.

Η αποκατάσταση και η αναγέννηση της περιοχής έργο τεράστιο και πολυετές.

Τεράστια άμεση και έμμεση οικονομική ζημιά στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, στις επιχειρήσεις, στους ιδιώτες, όπου τα συνήθη μοντέλα αποζημιώσεων και αποκατάστασης δεν αρκούν.

Αναμένουμε τις αποφάσεις της Κεντρικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πως και που θα βοηθήσουν όπως αρμόζει και πρέπει.

Η Δημιουργία ενός Οργανισμού Ανασυγκρότησης της Περιοχής με επαρκή χρηματοδότηση, σωστή επιλογή ανθρώπων και σαφείς στόχους ώς προς τις δασικές εκτάσεις, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την διατήρηση των καλιεργήσιμων εκτάσεων και της κτηνοτροφίας, την οικονομική επαναφορά, την διατήρηση του πληθυσμού, την αναγέννηση των ελαιώνων που χάθηκαν και τα υποχρεωτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας σε όλες τις υφιστάμενες, ή και σχεδιαζόμενες υποδομές της περιοχής πιθανόν να είναι μία λύση.

Οι μελέτες από πραγματικά ειδικούς στα συγκεκριμένα θέματα θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να εφαρμοσθούν αφού τεθούν σε διαβούλευση και αξιολογηθούν.

Το συνολικό σύστημα ασφάλειας και πρόληψης θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά.

Η καλύτερη αξιοποίηση και διασύνδεση επιμέρους τεχνολογιών στην πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των φωτιών αλλά και των εμπρηστών, στην πρόβλεψη εξέλιξης, στον ουσιαστικό συντονισμό, επιχειρησιακή λειτουργία και την διοικητική μέριμνα των ομάδων που επιχειρούν, στον έγκαιρο εντοπισμό σημείων επαναζωπύρωσης, στην ουσιαστική και στοχευμένη αξιοποίηση των εθελοντών – ιδιωτικών εργαλείων-οχημάτων όπως και στην κάλυψη ειδικών επιχειρησιακών απαιτήσεων πρέπει να αποτελέσει πρώτη και συνεχή προτεραιότητα. Μεγάλο θέμα με τα συστήματα αισθητήρων και γεωεπισκόπησης που λειτουργούν στην περιοχή, πολλά από τα οποία είτε δεν ήταν εκεί που χρειαζόταν, είτε οι μετρήσεις τους αδιακρίβωτες, ή με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, σε βαθμό παραπλάνησης. Ευκαιρία να επιλεχθούν και να αναδειχθούν Ελληνικές Τεχνολογικές Λύσεις, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα από μόνο του.

Η αξιολόγηση και η βελτίωση σε πολλά σημεία της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ-2 πρέπει επίσης να αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα για όλους. Τα παθήματα εδώ στον Έβρο να γίνουν μαθήματα για όλη την χώρα.

Η εκκένωση του Νοσοκομείου να είναι η τελευταία που γίνεται στην Ελλάδα.

Το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για μια ακόμη φορά μεγάλη πηγή προβλημάτων. Πηγή δημιουργίας πυρκαγιών, πηγή αναζωπυρώσεων με τις κολώνες να καίνε για μέρες, αλλά κυρίως οι συνεχείς διακοπές και πτώσεις τάσης αποτελέσαν τους κυρίους λόγους απώλειας του δίκτυου ύδρευσης και εκέννωσης περιοχών όπως και λόγος ζημιών σε εξοπλισμό και μέσα. Η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να εξετάσει την προτεραιοποίηση της αναβάθμισης, με ταυτόχρονη υπογειοποίηση, του ηλεκτρικού δίκτυου αλλά και των τηλεποικοινωνιακών υποδομών στο σύνολο του Έβρου και ειδικά στον Έβρο. Πιθανόν η χρήση ξύλινων στύλων να πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Νέα σημεία υδροληψίας στα δάση όπως και η τακτική συντήρηση των σχετικών υποδομών υδρόληψης και η υποχρέωση όλων να πράξουν το αυτονόητο στις περιουσίες τους, ειδικά οι δημόσιες υπηρεσίες.

Οι Δήμοι πιθανόν να πρέπει να πάρουν περισσότερες οργανωτικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις καθότι στα δύσκολα αποτελούν ίσως τον πιο ουσιαστικό πυλώνα προτεραιοποίησης και αντιμετώπισης των κάθε είδους φαινόμενων μαζί με τα κεντρικά συντονιστικά όργανα. Η Πυρόσβεση χωρίς την εμπλοκή όλων είναι χαμένη μάχη.

Οι φυσικές καταστροφές ούτε προβλέπονται έγκαιρα, ούτε αντιμετωπίζονται με αθρώες προσλήψεις, αλλά, με καλή οργάνωση, συντονισμό και έγκαιρη αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου και ανθρώπου εκεί που συμβαίνουν, όταν συμβαίνουν. Και μπορεί να κάηκε το 1/3 της περιοχής, έχουν όμως απομείνει τα 2/3 και είναι υποχρέωση όλων μας να τα διαφυλάξουμε και να τα προστατέψουμε.

Η πληροφόρηση των πολιτών θα πρέπει να αποτελέσει παράλληλη υποχρέωση όλων των φορέων. Ευτυχώς που υπάρχει πλέον το 112 και τα μυνήματα του, αλλά αυτό δεν αποτελεί πανάκεια. Η παραπληροφόρηση, άλλοτε καλοπροαίρετα αλλά συνήθως κακοπροαίρετα θριαμβεύει όταν οι αρχές δεν κάνουν αυτό που πρέπει.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ήρωες που, με κίνδυνο της ζωής τους προστάτεψαν τις περιουσίες μας και τις ζωές όλων μας, θάβοντας, σκάβοντας, οργώνοντας και ρίχνοντας άπειρους τόνους νερού στο τέρας αυτό, αλλά και η απαίτηση για καλύτερη εκπαίδευση, οργάνωση, συντονισμό και υπευθυνότητα όλων. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν, κάνοντας ότι είναι εφικτό για να την περιορίσουμε.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη