Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Μία «ξεχωριστή» έκθεση φωτογραφίας μέσα από τα «κλικ» και τα μάτια των παιδιών του ειδικού σχολείου της Αλεξανδρούπολης

Τους  χώρους του Ιστορικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης αυτές τις ημέρες θα κοσμούν τα έργα των παιδιών του ειδικού σχολείου. Έργα που αποτυπώνουν το ταλέντο και τις ικανότητες τους. Έργα που αποτυπώνουν την ψυχή τους και καλλιτεχνική τους ευαισθησία. Έργα που δείχνουν τα «θέλω» και τα «μπορώ» τους. Και τα κατάφεραν με μαεστρία και περισσό ζήλο…

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν τα παιδία μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους από διάφορα σημεία αρχαιολογικής σημασίας και αξίας του νομού Έβρου, μνημεία και ιστορικοί θησαυροί, αποτελούν μια ολοκληρωμένη και άκρως επαγγελματική δουλειά που κράτησε σχεδόν 2 χρόνια για να φτάσουν σήμερα να την κοινοποιούν και να την γνωστοποιούν σε όλους εμάς.

Τα παιδιά εργάστηκαν με πολύ μεράκι και αγάπη για αυτήν την έκθεση μαθαίνοντας παράλληλα για την ιστορία του τόπου τους και αποκομίζοντας μια ξεχωριστή εμπειρία, την οποία μοιράζονται μαζί μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με τα ίδια να νιώθουν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, καθώς απέσπασαν το πιο ζεστό χειροκρότημα και το πιο μεγάλο μπράβο από όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση και θαύμασαν την δουλεία τους. Δουλεία που σκοπεύει να φιλοξενήσει και ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης στο δημαρχιακό κατάστημα, άλλωστε η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή είναι κοντά στα παιδιά και συνδράμει, όπου μπορεί παρακολουθώντας τις ενέργειες και τις δράσεις τους με την εξέλιξη, που παρουσιάζουν και με στόχευση την συμπερίληψη.

Η συμπερίληψη, είναι έννοια ταυτόσημη με την αποδοχή, που καθιστά απαραίτητη την αναγνώριση της αξίας κάθε ατόμου. Την δημιουργία μίας συλλογικής αντίληψης, πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε μέλη της κοινωνίας, χωρίς ταμπέλες και στερεότυπα και οι μαθητές του ειδικού σχολείου δίνουν το καλύτερο παράδειγμα ως προς σε αυτήν την κατεύθυνση κάνοντας και εμάς αρωγούς και συνοδοιπόρους.

Στην έκθεση δεν εκτίθενται μόνο οι φωτογραφίες των αρχαιολογικών μνημείων αλλά κάποιος  μπορεί να θαυμάσει και τα κοσμήματα που έχουν φτιάξει τα παιδιά με τέτοια καλαισθησία και περίτεχνο τρόπο που κανείς μένει έκπληκτος βλέποντάς τα. Επίσης, τα βλέμματα των επισκεπτών θα «κλέψουν» και οι ζωγραφιές τους, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα μνημεία του νομού.

Είναι ένα ταξίδι γεμάτο ιστορία, ένα ταξίδι που έκαναν τα παιδιά με πολύ ευχαρίστηση, προσκαλώντας μας να γίνουμε «συνεπιβάτες» στην πρωτοβουλία και την εμπειρία τους στέλνοντας παράλληλα μηνύματα θέλησης και επιμονής!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη