Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μαγνήσιο: Ένας χρήσιμος σύμμαχος στον οργανισμό μας

Τί είναι το Μαγνήσιο ;

Το Μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την καλή λειτουργία κάθε οργανισμού. Συμμετέχει ενεργά σε πολλές και σημαντικές  λειτουργίες όπως στην άριστη κατάσταση του μυοσκελετικού αλλά και του νευρικού συστήματος, στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, στην παραγωγή ενέργειας αλλά και στην ρύθμιση του σακχάρου. Το Μαγνήσιο βρίσκεται άφθονο σε πολλές τροφές αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής.

Πόσο Μαγνήσιο χρειαζόμαστε καθημερινά ;

Μια γυναίκα μετά τα 18 χρειάζεται περίπου 310 milligrams την ημέρα που αυξάνοντα στα 320 για ηλικίες πάνω από τα 30.Σε περίπτωση εγκυμοσύνης απαιτουνται επιπλέον 40 milligrams.

Για τους άνδρες κάτω από τα 30, η απαραίτητη ποσότητα βρίσκεται γύρω στα 400 milligrams και 420 milligrams για πάνω από τα 30.

Στα παιδιά, ανάλογα με το φύλο και την ακριβή ηλικία οι ανάγκες διαμορφώνονται από 30 έως 410 milligrams την ημέρα.

Λαμβάνω όσο Μαγνήσιο χρειάζομαι καθημερινά ;

Έχει βρεθεί από έρευνες ότι τουλάχιστον οι μισοί Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα με την καθημερινή τους διατροφή.

Με την συστηματική έλλειψη του, υποστηρίζεται ότι σταδιακά εμφανίζονται σε αρκετούς διάφορα προβλήματα υγείας όπως Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ, Αρτηριακή Υπέρταση ή Ημικρανίες. Η ηλικία, η  χρόνια χρήση αλκοόλ, τα μεταβολικά ή γαστρεντερικά προβλήματα ευνοούν την έλλειψη Μαγνησίου είτε από διαταραχές στην απορρόφηση του είτε από την αυξημένη αποβολή του από τον οργανισμό.

Τί μπορεί να συμβεί αν πάρω παραπάνω Μαγνήσιο ;

Σε υγιείς οργανισμούς, η επιπλέον ποσότητα Μαγνησίου αποβάλλεται εύκολα με την βοήθεια των νεφρών από τον οργανισμό. Όμως, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διαταραχές από το γαστρεντερικό καθώς και κράμπες στους μύες. Ειδικά αν λαμβάνετε καθαρτικά ή κάποια αντιόξινα φάρμακα, τα παραπάνω μπορεί να συμβούν πολύ πιο εύκολα.

Τα Οφέλη από την Ισορροπημένη Πρόσληψη Μαγνησίου

Δυναμώνει τα Οστά

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί Μαγνήσιο για την καλύτερη λειτουργία και  απόδοσή του Σκελετικού συστήματος. Ειδικότερα, προστατεύει από την φυσιολογική απώλεια που επέρχεται με την πάροδο των ετών, βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση των οστικών καταγμάτων και αντιμετωπίζει με επιτυχία τα εκφυλιστικά συμπτώματα από την Οστεοπόρωση. Μελέτες μάλιστα φανερώνουν ότι η Οστεοπόρωση τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που συνοδεύονται από χαμηλά επίπεδα Μαγνησίου στον ορό του αίματος.

Ενισχύει το Ανοσοποιητικό

Είναι γνωστό πως το Ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την γραμμή άμυνας του οργανισμού σε κάθε πιθανό εισβολέα. Επαρκή επίπεδα Μαγνησίου στον Οργανισμό ενισχύουν την δράση του Ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύουν από λοιμώξεις Ιών και Βακτηρίων, επιταχύνουν την επούλωση τραυμάτων, αποτρέπουν την εμφάνιση Αυτοάνοσων παθήσεων όπως Αρθρίτιδες, Σκληρόδερμα και άλλα σύνδρομα.

Προστατεύει την Καρδιά 

Τα επαρκή επίπεδα Μαγνησίου έχουν άμεση θετική δράση στην λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Σχετίζονται με προστασία από εμφάνιση αρρυθμιών και καρδιακών επεισοδίων (πχ εμφραγμάτων) καθώς χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αγγείων κάτι που με την σειρά του διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, διατηρεί τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL σε υψηλά επίπεδα κάτι που επιδρά ευεργετικά στον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού επεισοδίου.

Προστατεύει από τις Ημικρανίες

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η επάρκεια σε Μαγνήσιο ελαττώνει ή και σταματά το αίσθημα πόνου και δυσφορίας που συνοδεύει τις ημικρανίες καθώς έχει βρεθεί ότι εμφανίζει αγγειοδιασταλτική δράση.

Ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη

Μελέτες δείχνουν ότι το Μαγνήσιο συνδέεται με αύξηση της ευεργετικής δράσης μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλίνη που έλλειψή της εμφανίζεται στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Φυσικές Πηγές Πρόσληψης του Μαγνησίου

Ξηροί Καρποί : Καρύδια και Αμύγδαλαθεωρούνται άριστες πηγές πρόσληψης Μαγνησίου που εξασφαλίζουν 80 milligrams σε κάθε μερίδα. Δοκιμάστε μόνα τους ή σαν συστατικό σε κάποια σαλάτα που συνοδεύει το γεύμα σας λαμβάνοντας έτσι ταυτόχρονα φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντί-οξειδωτικά στοιχεία.

Προϊόντα Ολικής Άλεσης : Δύο μόλις φέτες από Ψωμί ολικής άλεσης ή μισή κούπα καστανό ρύζι ή πλιγούριθεωρείται ότι παρέχουν στον οργανισμό την επαρκή ποσότητα στις καθημερινές ανάγκες για Μαγνήσιο.

Αβοκάντο : Μόνο του σαν φρούτο, ή σαν συνοδευτικό σε σαλάτες ή sandwich το Αβοκάντο θεωρείται ότι παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως Φυλλικό Οξύ, Φυτικές Ίνες και φυσικά Μαγνήσιο.

Πράσινα Λαχανικά : Να ένας ακόμα καλός λόγος για να τα εντάξετε στην διατροφή σας!! Εκτός από άριστες πηγές πρόσληψης σε Ασβέστιο, Κάλιο, Σίδηρο και Βιταμίνες Α, C και K , τα λαχανικά θεωρούνται πλούσια και σε Μαγνήσιο.

Φασόλια : Κάθε ποικιλία από αυτά τα Όσπρια και ειδικά τα καφέ Φασόλια, θεωρείται ότι παρέχουν υψηλές ποσότητες σε Μαγνήσιο καθώς και σε Σίδηρο και Ψευδάργυρο.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ …

Είναι προτιμότερο η μέτρηση του Μαγνησίου στον ορό το Αίματος να γίνεται πρωινές ώρες μετά από την απαραίτητη ολονύκτια νηστεία 8-10 ωρών.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης μέτρησης, αλλά να συνδέονται πάντα με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα καθώς και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Serefko A, Szopa A, Wlaź P, Nowak G, Radziwoń-Zaleska M, Skalski M, Poleszak E. Magnesium in depression. Pharmacol Rep. 2013;65(3):547-54. doi: 10.1016/s1734-1140(13)71032-6. PMID: 23950577.

Tarleton EK, Littenberg B. Magnesium intake and depression in adults. J Am Board Fam Med. 2015 Mar-Apr;28(2):249-56. doi: 10.3122/jabfm.2015.02.140176. PMID: 25748766.


Eby GA, Eby KL. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med Hypotheses. 2006;67(2):362-70. doi: 10.1016/j.mehy.2006.01.047. Epub 2006 Mar 20. PMID: 16542786.

Σύνταξη:

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231   [email protected]

Επιμέλεια:

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου

MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   [email protected]

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης

Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6983502394 [email protected]

Πηγή: dimokritos.org

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη