Σάββατο 4 Μαΐου 2024

 Μαθητές και μαθήτριες της Αλεξανδρούπολης ενημερωθήκαν για την τεχνητή νοημοσύνη

Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως ενημέρωση για την τεχνητή νοημοσύνη. Προσκεκλημένος ομιλητής  για την εκδήλωση  ήταν ο κ. Θεοφάνης Τάσης, καθηγητής φιλοσοφίας στο Άλπεν Άντρια πανεπιστήμιο της Αυστρίας. 

 Η αίθουσα του πνευματικού κέντρου ήταν κατάμεστη από μαθητές και μαθήτριες των γυμνασίων και λυκείων της Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ήταν συνδεδεμένα και άλλα σχολεία όπου οι μαθητές παρακολούθησαν την ενημέρωση από τις τάξεις τους.

Κύριος στόχος αυτής της ενημέρωσης ήταν να γίνει κατανοητό στους μαθητές και τις μαθήτριες  των σχολείων η σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά της καθώς επίσης και τους ηθικούς φραγμούς που πρέπει να έχουν αυτοί που την δημιουργούν και συνεχώς την αναβαθμίζουν.

Ο κύριος Τάσης εξήγησε την έννοια «Τεχνητή Νοημοσύνη», αιτιολόγησε την ανάγκη των
ερευνητών-επιστημόνων να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε αυτήν και την ανάγκη όλων
ανεξαιρέτως των ανθρώπων να την εντάξουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Ανέλυσε διεξοδικά τα οφέλη που θα έχει ο καθένας μας από την χρήση της και σκιαγράφησε πώς περίπου θα αλλάξει η καθημερινότητά μας σε όλους τους τομείς.

Από την άλλη μεριά, προϊδέασε για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την αλόγιστη, μη ανθρωπιστική και μη δημοκρατική διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δράσης και ύπαρξης.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους μαθητές και που, ταυτόχρονα, τους προβλημάτισε είναι οι μεγάλες αλλαγές στον χώρο της αγοράς εργασίας και στο ότι θα αλλάξει άρδην ο «χάρτης» των απαραίτητων για την ανθρωπότητα επιστημών και επαγγελμάτων.

Σκοπός του εισηγητή ήταν να προετοιμάσει μαθητές και μαθήτριες γνωστικά και συναισθηματικά για την καινούργια εποχή που ανατέλλει, να φαντασθούν τον εαυτό τους ζώντας σε αυτά τα νέα δεδομένα και να παραμείνουν «κύριοι» της ανθρώπινης υπόστασής τους.

Στο τέλος της εισήγησης τα παιδιά έθεσαν  ερωτήματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στον κ. Τάση, ενώ ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τον ευχαρίστησε  για τον ερχομό του στην πόλη μας και  για την όλη προετοιμασία πάνω σε αυτό το δύσκολο θέμα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email