Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Μανωλόπουλος: Έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει να κάνουμε την τρίτη

Έξι μήνες αφότου έχει κάνει κάποιος τη δεύτερη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό, πρέπει να προχωρήσει στη διενέργεια και της τρίτης δόσης εμβολίου, προκειμένου να είναι προστατευμένος απέναντι στη πανδημία. Εξαίρεση αποτελούν οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα άτομα με ενεργούς όγκους, οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν στη διενέργεια της τρίτης δόσης, ένα μήνα αφότου έχουν κάνει τη δεύτερη.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή το 80% των νοσούντων με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά, αν θα πρέπει οι πολίτες να κάνουν κάθε έξι μήνες ή κάθε ένα χρόνο εμβόλιο για τον κορονοϊό ή ότι η τρίτη δόση θα επιφέρει μεγαλύτερη ανοσία.

Αναγκαιότητα η τρίτη δόση εμβολίου

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, είναι αδήριτη ανάγκη οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις πολίτες να προχωρήσουν στη διενέργεια της αναμνηστικής τρίτης δόσης έξι μήνες μετά διενέργεια της δεύτερης.

«Εξαιρούνται οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι έχουν ενεργούς όγκους και τα άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας. Αυτοί μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου ακόμα κι ένα μήνα, αφότου έκαναν τη δεύτερη. Όσοι εμβολιασμένοι πολίτες έκαναν τις δύο δόσεις με εμβόλια της Pfizer, της Moderna ή της Astrazeneca, θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση με MRNA εμβόλια, δηλαδή με αυτά της Pfizer ή της Moderna. Στην Ελλάδα έχουμε κυρίως για την τρίτη δόση εμβόλια της Pfizer, ωστόσο, έχουμε και κάποιες παρτίδες εμβολίων από την Moderna. Όσοι εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά μετά από δύο μήνες. Αυτό μπορεί να γίνει με τα εμβόλια της Johnson&Johnson, της Pfizer και της Astrazeneca», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν σκέψεις από τους ειδικούς η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου να ανοίγει νωρίτερα από τους 5,5 μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα. Οι ειδικοί σκέφτονται σε πρώτη φάση η πλατφόρμα να ανοίγει στους πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Ανεμβολίαστοι οι οκτώ στους δέκα ασθενείς

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι σήμερα συντριπτικά κατά των ανεμβολίαστων το ποσοστό μεταξύ των ατόμων που νοσούν με κορονοϊό. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων ασθενών είναι όσοι έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν από διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση.

«Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες και περίπου 3,5 εκατομμύρια ανεμβολίαστους. Οι οκτώ στους δέκα από τους νοσούντες είναι σήμερα ανεμβολίαστοι. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι είναι μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν. Μάλιστα, αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα οι εμβολιασμένοι ασθενείς που έκαναν τη δεύτερη δόση πριν από λιγότερους από έξι μήνες. Το γεγονός ότι νοσούν με ελαφρά συμπτώματα και οι εμβολιασμένοι πολίτες οφείλεται στο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Δ του κορονοϊού και στο γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στην κοινότητα. Σίγουρα συμβάλλουν και τα χαλαρά υγειονομικά μέτρα, αλλά και το γεγονός ότι κι εμείς δεν τα τηρούμε με μεγάλη προσοχή», αναφέρει ο κ. Μανωλόπουλος.

Πιθανότητα για επαναληπτικές δόσεις

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κ. Μανωλόπουλος να κάνουν οι πολίτες κάθε έξι μήνες ή κάθε ένα χρόνο δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο για τη γρίπη, ωστόσο, αυτή η πιθανότητα θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και από την πορεία της πανδημίας.

«Υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε κάθε έξι μήνες ή κάθε ένα χρόνο εμβόλιο για τον κορονοϊό, όμως, υπάρχει και η πιθανότητα η τρίτη αναμνηστική δόση να επιφέρει μεγαλύτερη ανοσία. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη. Για τη γρίπη κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο, ωστόσο, κάποιους χειμώνες παλαιότερα, όταν υπήρχαν πολλά κρούσματα, ζητήθηκε από τους πολίτες να κάνουν το Φεβρουάριο και δεύτερη δόση του εμβολίου για τη γρίπη», λέει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email