Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μανωλόπουλος: Να κάνουν 4η δόση όσοι είναι άνω των 30

Να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου (δεύτερη αναμνηστική) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όσοι είναι πάνω από τριάντα ετών και έχουν περάσει έξι ή εφτά μήνες από τη στιγμή που έκαναν την τρίτη δόση, προτείνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου είναι δεδομένο ότι ο πολίτης είναι περισσότερο εξασφαλισμένος απέναντι στον κορονοϊό, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά της.

Το δεδομένο, κατά τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου είναι απολύτως ασφαλής για τον πολίτη, αφού δεν έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι προκαλεί κάποια αρνητική παρενέργεια.

«Η επιτροπή των ειδικών δεν προχώρησε σε σύσταση στους άνω των τριάντα ετών να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου. Είπε ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, όσοι το επιθυμούν. Αν για κάποιον έχει περάσει καιρός, από τότε που έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου και αισθάνεται φόβο για το μέγεθος της ανοσίας του, μπορεί να κάνει την τέταρτη δόση, ώστε να αισθάνεται πιο σίγουρος. Δεν έχουμε ακόμα αρκετά επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης, ώστε να προτείνουμε στους άνω των τριάντα ετών να την κάνουν. Όμως, στον αντίποδα, έχουμε αρκετά δεδομένα για το ότι η τέταρτη δόση δεν προκαλεί κάποια παρενέργεια και όποιος την κάνει, είναι απόλυτα ασφαλής», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Μανωλόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι πολλά είναι τα άτομα ηλικίας άνω των τριάντα ετών που τον έχουν ρωτήσει, αν πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου, μια και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έχουν κάνει την τρίτη δόση. Σε όλους ο καθηγητής Φαρμακολογίας, όπως λέει στο ethnos.gr, απαντάει ότι μπορούν να προχωρήσουν στη χορήγηση της τέταρτης δόσης.

«Γνώμη μου είναι ότι, όσοι είναι ηλικίας άνω των τριάντα ετών και έχουν περάσει τουλάχιστον έξι-εφτά μήνες από τότε που έκαναν την τρίτη δόση, καλό είναι να κάνουν την τέταρτη. Με αυτήν θα είναι περισσότερο εξασφαλισμένοι. Ιδίως τώρα που αυξάνεται το ιικό φορτίο, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού είναι καλοκαίρι και υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα. Το ίδιο λέει και η επιτροπή, χωρίς να προχωρεί σε έντονη σύσταση ή προτροπή για τη χορήγηση της τέταρτης δόση. Έντονη σύσταση θα υπάρξει, πιστεύω, το φθινόπωρο για την τέταρτη δόση», σημειώνει ο κ. Μανωλόπουλος. Όπως λέει, τα νέας γενιάς εμβόλια θα είναι έτοιμα προς διάθεση στους πολίτες μέσα στο 2023 και αυτά που θα έχουμε το ερχόμενο φθινόπωρο, θα είναι μία πιο βελτιωμένη έκδοση των υπαρχόντων εμβολίων.

«Αυτή τη στιγμή τα νέας γενιάς εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών μελετών, οι οποίες είναι προχωρημένες. Στόχος είναι τα νέας γενιάς εμβόλια να περιλαμβάνουν όλες τις τυχόν μεταλλάξεις του κορονοϊού. Να μην πιάνουν μόνο την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, αλλά να τον χτυπάει και σε άλλα ένα-δύο σημεία του, ώστε να μπορεί να τον εξουδετερώνει, ακόμα κι αν μεταλλάσσεται. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε κι ένα ρινικό εμβόλιο. Επειδή ο ιός συνήθως εισχωρεί στον οργανισμό μας από τη μύτη, θα μπορεί να τον προλαμβάνει στο αρχικό του στάδιο, να τον αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις πρώτες ημέρες», υπογραμμίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη