Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Μείναμε σπίτι! Μείναμε ασφαλείς; Τι λέει ο οργανισμός μας;

Κρατήσαμε τις απαραίτητες αποστάσεις, εφαρμόσαμε με επιτυχία τις αναπνευστικές οδηγίες, πλύναμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά και φορώντας την απαραίτητη πλέον μάσκα σε αρκετές κοινωνικές δραστηριότητες είμαστε έτοιμοι σταδιακά να υιοθετήσουμε ξανά πιο δραστήριους και ενεργητικούς ρυθμούς στην καθημερινότητα μας.

Προτεραιότητα μας θα παραμείνει η συλλογική προσπάθεια αποτροπής διασποράς της πανδημίας CoVid-19. Όμως είναι μια καλή ευκαιρία μετά από τον επιβεβλημένο εγκλεισμό που συχνά συνοδεύτηκε από μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, να θυμηθούμε την αδιαμφισβήτητη αξία των προληπτικών εξετάσεων για την Υγεία και τα οφέλη της έγκαιρης Εργαστηριακής Διερεύνησης.

Τι εξετάσεις μπορώ να κάνω προληπτικά;

Το είδος και ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων θα πρέπει να είναι εξατομικευμένος  ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, ενώ  λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό του κάθε εξεταζόμενου.

Μπορεί να διαφέρουν από αυτές που ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω ως μέρος ενός γενικού Προληπτικού Ελέγχου (check up) σε ασυμπτωματικούς ενήλικες. Για τον λόγο αυτό, είναι φρόνιμο να ακολουθήσουν μετά από επίσκεψη στον θεράποντα Ιατρό που θα αξιολογήσει την συνολική κλινική εικόνα. Έτσι, θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν τις πιθανές διαφορετικές διαγνωστικές προσεγγίσεις.

Πότε μπορώ να κάνω εξετάσεις;

Δεν ισχύει ότι όλες οι Εργαστηριακές Εξετάσεις επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό από παράγοντες όπως είναι η ώρα λήψης του αίματος ή αν γίνονται πριν ή μετά από κάποιο γεύμα.

Είναι σαφώς προτιμότερο όμως για τις περισσότερες που αφορούν τον Προληπτικό Έλεγχο, να εκτελούνται το πρωί μετά από απαραίτητη προηγηθείσα νηστεία διάρκειας περίπου 8 – 10 ωρών.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Πρότυπο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο | Αλεξανδρούπολη |  

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου MD,PhD,Βιοπαθολόγος-ΜικροβιολόγοςΕπ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ κιν:6344193771 , [email protected]

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος κιν:6372779231  [email protected]

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη