Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Μείωση προσωπικού σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Έβρου στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Με μειωμένο προσωπικό λόγω συνταξιοδότησης ξεκίνησε από η αντιπυρική περίοδος για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Έβρου σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο αρμόδιος διοικητής Σπύρος Κούτρας , στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Σε δηλώσεις του τόνισε ότι από τον χειμώνα είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι τόσο στο δασικό οδικό δίκτυο , τους κρουνούς αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα τα οποία είναι ετοιμοπόλεμα σε περίπτωση κινδύνου. Αναφορικά με τις διόδους μέσα στα δάση ανέφερε ότι στις αρχές Ιουνίου προβλέπεται επανέλεγχος ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αν και ο χειμώνας δεν δημιούργησε ιδιαίτερες ζημίες .

Ο κ Κούτρας επεσήμανε το γεγονός ότι φέτος το ανθρώπινο δυναμικό σε επίπεδο νομού, υπολείπεται κατά 10 άτομα σε σχέση με πέρυσι, προσθέτοντας ότι συνολικά στον Έβρο   μαζί με το εποχικό προσωπικό υπηρετούν 310 πυροσβέστες όσες και οι οργανικές θέσεις που υπάρχουν. 

Η μείωση  του προσωπικού εντοπίζεται στην Π.Υ Διδυμοτείχου, στο Π.Κ Σουφλίου,  λιγότερο στο Π.Κ. Δικαίων και Π.Υ. Αλεξανδρούπολης αφού και από κει μεταφέρεται κόσμος για να επανδρώσει το πεζοπόρο τμήμα που έχει έδρα το Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης.

Μετα από την μεγαλύτερη πυρκαγιά της χώρας που σημειώθηκε  πέρυσι στην Δαδιά, φέτος υπάρχει επαγρύπνηση παντού. Άλλωστε όπως επισήμανε   με ΠΔ  ο νομός χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα πυρόπληκτος  εξαιτίας του νοτίου  τμήματος που θεωρείται πιο εύφλεκτο λόγω βλάστησης.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκινά υπό την σκιά των περυσινών αποκαρδιωτικών στοιχείων σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκαν 511 αγροτοδασικές πυρκαγιές όπου  κάηκαν συνολικά 46.200 στρέμματα εκ των τα 45.000 ήταν καθαρό δάσος.

Το 95% των πυρκαγιών προκαλείται από ανθρωπογενή δραστηριότητα τόνισε ο κ Κούτρας προσθέτοντας ότι πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν και με την είσοδο των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι για  να αποφύγουν τους ελέγχους περνάνε μέσα από το δάσος προκαλώντας, όχι εσκεμμένα, πυρκαγιές στην προσπάθεια τους να  ζεσταθούν η να μαγειρέψουν .Παλιότερα όπως είπε  οι πυρκαγιές που υπήρχαν στο δάσος, ήταν από καιρικά φαινόμενα και από καύσεις χωραφιών των αγροτών.

Ο κ.  Κούτρας επανέλαβε ότι απαγορεύεται στην ύπαιθρο η χρήση πυρκαγιάς και οποιαδήποτε δραστηριότητα την προκαλεί όπως οι αγροτικές μελισσοκομικές εργασίες και ότι τα πρόστιμα είναι αυστηρά ανάλογα με τον ισχύοντα δείκτη επικινδυνότητας.

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται  και στις καύσεις των σιτοκαλαμιών αφού στο βόρειο Έβρο έχουμε υψηλό αριθμό αγροτικών πυρκαγιών διευκρινίζοντας ότι μετα από κάθε συμβάν στέλνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία του αγρότη που ευθύνεται για την πρόσκληση της πυρκαγιάς  και αυτό έχει επίπτωση  στο ποσό των επιδοτήσεων που λαμβάνει .

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη