Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Μεγάλες αλλαγές με το φυσικό αέριο σε οικοδομές- Τι αλλάζει στις πολυκατοικίες

Την κατάργηση της υποχρεωτικής εγκατάστασης δικτύων φυσικού αερίου στις οικοδομές προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χθες επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 27 καταργείται το ΠΔ 420/1987 και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση καταργείται ως εκ τούτου η υποχρέωση για τη μελέτη εκπόνησης και εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων, δεδομένου ότι δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για την περιβαλλοντική προστασία. Επομένως δεν θα υπάρχει πλέον υποχρέωση εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου αλλά θα το εγκαθιστά ο ιδιοκτήτης εφόσον ο ίδιος επιθυμεί, εκπονώντας στην περίπτωση αυτή και τη σχετική μελέτη.

Παράλληλα η κατάργηση του ΠΔ 420/1987 φέρνει αλλαγές και για τα υφιστάμενα κτίρια. Ειδικότερα καταργείται η δυνατότητα αλλαγής του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και του σχετικού εξοπλισμού είτε αφορά φυσικό αέριο είτε πετρέλαιο με την απόλυτη πλειοψηφία των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Καταργείται επίσης η δυνατότητα αυτονομίας των χρηστών αν υπάρχει κεντρική θέρμανση, δηλαδή οι περιπτώσεις που αφορούν την οριστική αποσύνδεση της οριζόντιας ιδιοκτησίας από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης προτίθεται να εγκαταστήσει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Όπως είπε ο υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή, με βάση την πράσινη μετάβαση, δεν είναι ρεαλιστική μια τέτοια πρόβλεψη, αφού όπως ανέφερε ένα κτίριο αναμένεται να καλύψει ανάγκες για 50 έως και 80 χρόνια, ενώ το φυσικό αέριο προβλέπεται να παίξει καθαρά μεταβατικό ρόλο. Στον αντίποδα τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η καλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες, όπως τη γεωθερμία, τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τις αντλίες θερμότητας.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές νέες τεχνολογίες, που θα αναπτυχθούν στα επόμενα πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια, άλλες είναι από τώρα ανταγωνιστικές όπως οι αντλίες θερμότητας, άλλες εξελίσσονται.

«Είναι λάθος λοιπόν να παίρνουμε και να διατηρούμε μία τεχνολογική απόφαση και να υποκαθιστούμε την αγορά με μία δική μας μονομερή τεχνολογική απόφαση, όπως είναι ότι θα βάζεις υποχρεωτικά φυσικό αέριο, κατά μείζονα λόγο που είναι ένα αέριο μετάβασης και δεν θα μείνει με τίποτε στη διάρκεια της ζωής αυτών των νέων οικοδομών», συμπλήρωσε.

Η κατάργηση του ΠΔ προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ΔΕΣΦΑ, που έκαναν λόγο για πισωγύρισμα στο πετρέλαιο και αύξηση του κόστος για τους υφιστάμενους χρήστες.

Ο διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών και Διαχείρισης Έργων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ιωάννης Χωματάς ανέφερε πως η χρονική στιγμή στην οποία καταργείται το Π.Δ. 420/1987 δημιουργεί κάποιο προβληματισμό, δεδομένου ότι είναι μια στιγμή που τουλάχιστον ο ΔΕΣΦΑ αλλά και οι εταιρείες διανομής φυσικού αερίου εκτελούν μεγάλα προγράμματα ανάπτυξης. Επισήμανε πως στην Ευρώπη οι καταναλωτές επιλέγουν το φυσικό αέριο, έναντι ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας, κυρίως, λόγω του χαμηλότερου κόστους.

Πάντως και κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου εκφράστηκαν αντιδράσεις τόσο για την κατάργηση όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει για τους υφιστάμενους χρήστες είτε για τους δυνητικούς χρήστες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΔΕΔΑ, «για τα υφιστάμενα κτίρια, οδηγεί στη διατήρηση της θέρμανσης με πετρέλαιο, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά τους χρήστες σε απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης καθώς πλέον, σύμφωνα με την πλειοψηφία των Κανονισμών Ιδιοκτητών, θα απαιτείται ομοφωνία από όλους τους συνιδιοκτήτες (εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον Κανονισμό Ιδιοκτητών του κτιρίου), κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ταυτόχρονα, αφαιρεί τα δικαιώματα αυτονομίας των χρηστών». Επιπλέον η ΔΕΔΑ τονίζει ότι η κατάργηση του ΠΔ θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των νέων συνδέσεων φυσικού αερίου, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει αρνητικά τα εγκεκριμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Δικτύων Διανομής (επενδύσεις της τάξης των €750 εκ.), θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή τους.

Πηγή: ienergeia.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη