Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Μεγάλη κινητοποίηση αγροτών στην Κομοτηνή – Ζητούν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Πραγματικά μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χθες 10/02 στην Κομοτηνή. Τρακτέρ, αγροτικά οχήματα, βαμβακοκαλλιεργητές, καπνοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι ακόμα και αλιείς ήταν συγκεντρωμένοι στην Κομοτηνή και δήλωσαν πως «θέλουμε να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε». 

Με συνθήματα, πανό και κόρνες οι αγρότες από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –με την νέα πολιτική του ηγεσία πλέον- πρέπει να σκύψει προσεχτικά πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και να ακούσει με ευλάβεια όλα όσα έχει να του πει, ώστε να υπάρξει πραγματική στήριξη στον κλάδο.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» μόνο από την Κομοτηνή οι αγρότες ξεπερνούσαν τους 200, ενώ τα τρακτέρ που έδωσαν το παρόν και έκαναν μηχανοκίνητη πορεία μέσα στην πόλη –μετά το τέλος της συγκέντρωσης και της έκδοσης ψηφίσματος- ήταν πάνω από 60. Τα αιτήματα των αγροτών είναι πολλά. Ένα εξ αυτών είναι το κόστος της παραγωγής που έχει εκτιναχθεί, με τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα να αγγίζουν ακόμα και την αύξηση της τάξεως του 400%, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των αγροτών. 

Επίσης από ότι φαίνεται τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες η κυβέρνηση και αφορούν το αγροτικό τομέα, περισσότερο εξόργισαν παρά ανακούφισαν τους αγρότες της Περιφέρειας μας. Με όλα αυτά κατά νου οι αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κομοτηνής με τα τρακτέρ τους, θέλοντας η φωνή τους να ακουστεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Για αυτόν τον λόγο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εξέδωσαν και ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο δόθηκε στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.


Το ψήφισμα αυτούσιο:
«Όλοι εμείς, οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειάς μας, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Ενημερώσαμε μέσω της συντονιστικής επιτροπής για τα αιτήματά μας τον Περιφερειάρχη και όσους από τους Βουλευτές της Περιφέρειάς μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, συζητήσαμε μαζί τους και τους προτείναμε τις λύσεις που μας ικανοποιούν.

Δυστυχώς η μέχρι σήμερα ανταπόκριση της κυβέρνησης είναι απογοητευτική.

Με επικοινωνιακές παρεμβάσεις και δίνοντας ψίχουλα, υποτιμά για ακόμα μία φορά τη νοημοσύνη μας και την οικονομική και κοινωνική μας προσφορά.

Απαιτούμε

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με ενίσχυση για την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα, αγροεφόδια).
  • Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ΖΜ.
  • Επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους και άμεση θέσπιση φθηνού Αγροτικού Πετρελαίου για όλους.
  • Πλήρης και αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα Αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης.
  • Έναρξη πραγματικής διαβούλευσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027, το οποίο αποφασίστηκε για εμάς, χωρίς εμάς.
  • Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για φυτική και ζωική παραγωγή. Εκσυγχρονισμός και Διαφάνεια στη λειτουργία του.
  • Κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ.
  • Αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους του πρωτογενή τομέα, ώστε να μη χρειάζεται να συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους.  

Προσκαλούμε τον νέο Υπουργό ΑΑΤ, τον Πρόεδρο ΕΛΓΑ και τον Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κομοτηνή για γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο. 

Έχουμε δικαίωμα, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, για αξιοπρεπή διαβίωση.

Θέλουμε να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε».


Η προσυγκέντρωση και η κριτική στα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ
Το κύριο μέρος της διαμαρτυρίας έγινε περίπου στις 12:00 στο κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά είχε προηγηθεί μια προσυγκέντρωση στο πάρκινγκ  του Ρ/Σ. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής σε δηλώσεις του επικεντρώθηκε στο κόστος παραγωγής, το οποίο έχει πάει στα ύψη. «Υπάρχει και το θέμα των αγροεφοδίων, καθώς υπάρχει αύξηση 300% στα λιπάσματα. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ, καθώς δεν έχει συμπεριληφθεί καθόλου η φωνή μας. Φυσικά πρέπει να αναφερθεί και το θέμα του ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις που κάθε χρόνο αργούν, δεν είναι αντικειμενικές και πάντα παίρνουμε πολύ λίγα, ενώ πληρώνουμε τόσο πολλά στον ΕΛΓΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Κυριαζής.

Για τα πρόσφατα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προορίζονται για την στήριξη του πρωτογενή τομέα και ανέρχονται στο συνολικό ύψος των 170 εκ ευρώ, ο κος Κυριαζής είπε πως «είναι πραγματικά αστείο. Αυτά τα 170 εκ. ευρώ που θεωρούνται ως βοήθημα προς τους αγρότες, θα ήθελα κάποιος να το αποδείξει ότι όντως είναι βοήθημα προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η μείωση του ΦΠΑ δεν σημαίνει κάτι, όταν η αύξηση στα αγροεφόδια είναι 300%. Είναι πραγματικά μια “τρύπα στο νερό”. Φωνάζουμε να θεσπιστεί αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα και μπροστά σε αυτήν την παγκόσμια κρίση, η Ελλάδα βρέθηκε ανοχύρωτη ως προς τον πρωτογενή τομέα».

Καθόλου ικανοποιημένος από τα μέτρα στήριξης δεν είναι ούτε ο πρόεδρος Επαγγελματιών-Επιχειρηματιών Αγροτών Νομού Ροδόπης Κυριάκος Κρόκος και με την σειρά του αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει σε όλο τον πρωτογενή τομέα με το κόστος παραγωγής. «Το κόστος παραγωγής είναι πραγματικά στα ύψη. Τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν πραγματικά μας εξοργίζουν, παρά μας ανακουφίζουν. Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, διότι αυτό όντως δεν μας μειώνει το κόστος παραγωγής. Κάποια λιπάσματα έχουν 300-400% αύξηση και μας λένε ότι θα μας κατεβάσουν το ΦΠΑ 6%. Αυτό είναι κοροϊδία και ψίχουλα» δήλωσε αναλυτικά ο κος Κρόκος. 

Για το εάν πολλοί αγρότες λόγω των πολύ αυξημένων τιμών εγκαταλείψουν τον πρωτογενή τομέα, ο κος Κρόκος εκτίμησε πως «κάποιοι θα αναγκαστούν επειδή δεν έχουν τα χρήματα, να μην κάνουν όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής». Στον επίλογό του ζήτησε από τον εκάστοτε υπουργό και το επιτελείο που τον συνοδεύει να ακούν όντως τα προβλήματα των αγροτών.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη