Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Μεγάλο αφιέρωμα της ΕΟΚ στη Φιλία Ορεστιάδας: «Οι Ακρίτες που πιστεύουν στην «πορτοκαλί θεά»

Οι ιθύνοντες του Συλλόγου «Φιλία Ορεστιάδας» δημιούργησαν μπασκετική κουλτούρα στο βορειότερο σημείο της Ελλάδος

Στην Ορεστιάδα, μία πόλη, που έχει χαρακτηριστεί ως η «μητρόπολη» του βόλεϊ, η Φιλία Ορεστιάδας έχει καταφέρει να φτιάξει τη δική της μπασκετική παράδοση, αποτελώντας ένα από τα πιο Ακριτικά σωματεία που ανήκουν στο δυναμικό της ΕΟΚ.

Η αγάπη του Σόλωνα Μαυρίδη, προέδρου της Φιλίας Ορεστιάδας για τον αθλητισμό και ειδικότερα για το μπάσκετ, τον ώθησε στη δημιουργία του Συλλόγου το 2005 με στόχο στη μύηση της νέας γενιάς της πόλης στην «πορτοκαλί θεά» από έμπειρους και καταρτισμένους προπονητές.

Έτσι λοιπόν με αργά και σταθερά βήματα οι άνθρωποι της Φιλίας κατάφεραν να ανεβάσουν σταθερά τον αριθμό των παιδιών που ασχολούνται με το μπάσκετ περισσότερα από 160 παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

«Για μένα η μεγαλύτερη μου χαρά και ικανοποίηση είναι κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο δελτίο στο σύλλογο μας στα αναπτυξιακά τμήματα» παραδέχθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαυρίδης.

Το ανδρικό τμήμα που για χρόνια αγωνιζόταν στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ έφτασε μέχρι και τη διεκδίκηση του κυπέλλου της Ένωσης «Τάσος Χαραλαμπίδης» το 2016 χάνοντας στον τελικό από τον Αστέρα Καβάλας σε έναν αγώνα-γιορτή, όπου μάλιστα τα ¾ του κλειστού γυμναστηρίου Κομοτηνής απαρτιζόταν από φίλους της Φιλίας που ταξίδεψαν από την Ορεστιάδα. Στο μυαλό των ιθυνόντων του συλλόγου είναι εκ νέου η ενεργοποίηση του ανδρικού τμήματος της Φιλίας, ώστε να έχουν τα παιδιά που αγωνίζονται στα αναπτυξιακά τμήματα ένα ακόμα κίνητρο ώστε να προπονούνται και να θέλουν να βελτιώνονται. «Αυτό όμως θα γίνει μόνο κάτω από σωστές συνθήκες και όχι απλά για να υπάρχει ένα ανδρικό τμήμα» ανέφεραν οι ιθύνοντες του συλλόγου.

Το εφηβικό τμήμα της Ορεστιάδας που πραγματοποιεί φέτος τρομερή πορεία.

Χαρακτήρα γιορτής έχουν όλοι οι αγώνες της Φιλίας Ορεστιάδας καθώς κατά την είσοδο των ομάδων πραγματοποιούταν η παρουσίαση των ρόστερ στα πρότυπα αναμετρήσεων της Α1 αλλά και χορευτικές επιδείξεις από κορίτσια κατά την διάρκεια της ανάπαυλας των ημιχρόνων. \

Μάλιστα, το ιστορικό «κλουβί», όπως χαρακτηριζόταν το παλιό κλειστό γυμναστήριο της πόλης, που έζησε μεγάλες στιγμές στο βόλεϊ με τον Αθλητικό Όμιλο Ορεστιάδας, πλέον είναι γεμάτο από παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται στο πλευρό της Φιλίας και των παιδιών που αγωνίζονται. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η σειρά αγώνων του εφηβικού τμήματος κόντρα στον Σπάρτακο Διδυμοτείχου, που κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα και στο τέλος πανηγύρισαν την πρόκριση στις 4 καλύτερες ομάδες της Θράκης.

Στις τάξεις των Ακαδημιών της Φιλίας Ορεστιάδας υπάρχουν και τμήματα κοριτσιών.

«Προτεραιότητα μας είναι η δημιουργία αθλητών και όχι πρωταθλητών» παραδέχεται ο Γιώργος Ουζουνίδης, προπονητής του συλλόγου από το 2005 μέχρι σήμερα. «Θέλουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ, να το υπηρετούν για μία ζωή από διάφορα πόστα και να βρίσκονται στο αγαπημένο τους άθλημα» τόνισε ο έμπειρος τεχνικός κάνοντας αναφορά στο ρόλο που παίζει η Εθνική Ελλάδος στα μάτια αυτών των παιδιών. «Οι επιτυχίες των Εθνικών ομάδων μαζί με αυτές των ελληνικών συλλόγων ωθούν τα παιδιά στο να ασχολούνται με το μπάσκετ ενώ μεγάλο ρόλο παίζει η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τεχνικός της Ορεστιάδας.

Το «παράδοξο» είναι πως η Φιλία κατάφερε να γεμίσει με μπασκετικό πάθος το κοινό της πόλης, έτσι ώστε να γεμίζει το κλειστό και στις αναμετρήσεις των αναπτυξιακών τμημάτων του συλλόγου, με την προσπάθεια να αποπνέει υγεία και να αξίζει στήριξης από όλους.

Στο παρελθόν η Φιλία πραγματοποίησε φιλικές αναμετρήσεις με γειτονικές ομάδες της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.

Παράλληλα στο παρελθόν έχει δώσει φιλικά σε Τουρκία και Βουλγαρία, συμβάλλοντας στη σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στα γειτονικά σωματεία, δείχνοντας έμπρακτα πως ο αθλητισμός ενώνει και παράλληλα εμπλουτίζοντας τις παραστάσεις των νεαρών αθλητών του συλλόγου. Παράλληλα πραγματοποιούνται και άλλες δράσεις για να φέρουν τα παιδιά κοντά στο άθλημα όπως επισκέψεις σε σχολεία αλλά και Summer Camp.

Προπονητές του Συλλόγου είναι οι κ. Γιωργος Ουζουνίδης, Δημήτρης Κατσιαβαριάς και Βάσια Ζάχρα ενώ το δικό του στίγμα στο σύλλογο άφησε ο έμπειρος Φώτης Καρλιώτης, ο οποίος αποχώρησε πριν έναν χρόνο από την περιοχή για οικογενειακούς λόγους.

ΠΗΓΗ: e-magazine -Βασίλης Στοάκης

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email