Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μειωμένα ενοίκια: Καταβάλλονται οι εκκρεμείς αποζημιώσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Διπλή αποζημίωση για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα λάβουν την προσεχή εβδομάδα, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην ίδια πληρωμή θα συμπεριληφθούν και οι οφειλόμενες αποζημιώσεις σε όσους ιδιοκτήτες θα έχουν υποβάλει μέχρι τις 19 Απριλίου διορθωτικές δηλώσεις Covid για τα μη εισπραχθέντα ποσά του 40% των ενοικίων της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020.

Eπίσης, προγραμματίζεται η καταβολή αποζημιώσεων για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τον μήνα αυτό, αλλά παραμένουν απλήρωτοι.

Μέχρι στιγμής έχουν αποζημιωθεί 365.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με περισσότερα από 187 εκατ. ευρώ, είτε μέσω συμψηφισμών φορολογικών οφειλών είτε με απευθείας πίστωση του ποσού στο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση

Για τα «κουρεμένα» μισθώματα του Φεβρουαρίου η κρατική αποζημίωση θα χορηγηθεί με βάση τις δηλώσεις Covid που έχουν ήδη υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, οι ιδιοκτήτες θα πληρωθούν με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα περάσει από «κόσκινο» όλες τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως οι ιδιοκτήτες δικαιούνταν να λάβουν την αποζημίωση.

Βασικές προϋποθέσεις είναι:

Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.

Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

Δικαιούχοι αποζημιώσεων για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 είναι:

α) όσοι έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Ιανουάριο του 2021. Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο για τον μήνα Ιανουάριο λόγω πλήρους απαλλαγής των μισθωτών τους επιχειρηματιών από την υποχρέωση πληρωμής μισθώματος για τον μήνα αυτό. Δικαιούνταν, για τον λόγο αυτό, αποζημιώσεων που αντιστοιχούν στο 80% των μη εισπραχθέντων ενοικίων.

β) έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες και τον Ιανουάριο του 2021 υπέστησαν σημαντικού ύψους οικονομικές ζημίες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της διασποράς του COVID

Για τα μειωμένα ενοίκια Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 έχουν διενεργηθεί συμψηφισμοί ύψους 44,5 εκατ. ευρώ για 232.000 ΑΦΜ, ενώ άλλες 15.000 δηλώσεις Covid έχουν εκκαθαριστεί και είναι έτοιμες για συμψηφισμό με χρέη στην εφορία μόλις εμφανιστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Λήγει η προθεσμία

Στις 19 Απριλίου 2021 λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις στα στοιχεία που θα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι και θα προχωρήσει σε νέους συμψηφισμούς και αποζημιώσεις στους εκμισθωτές ακινήτων, πολλοί από τους οποίους «περιμένουν στην ουρά» για να αποζημιωθούν από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια. Πολλοί μάλιστα δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία και εφαρμόστηκε το μέτρο των μειωμένων ενοικίων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 90.000 αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και άλλες 65.000 δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μισθώματα του Δεκεμβρίου. Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων θα δρομολογηθεί η πληρωμή των ιδιοκτητών ακινήτων για το 50% των ενοικίων που έχασαν.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη