Η αλληλεπίδραση λύκων και κυνηγετικών σκύλων μελετήθηκε στον κεντρικό Έβρο την περίοδο 2019-2020 σε μια μεγάλη έκταση που περιλάμβανε το Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, την κοιλάδα του Δερείου, τις περιοχές Κίρκη, Άβαντα, Τραϊανούπολη έως και την περιοχή Λαβάρων και Ασβεστάδων. Βασικοί άξονες της μελέτης αποτελούσαν η εκτίμηση και κατανομή του πληθυσμού των λύκων στην περιοχή έρευνας, η τροφική ανάλυση της δίαιτας των λύκων και η διερεύνηση των επιθέσεων σε κυνηγετικά σκυλιά μέσω δια ζώσης συνεντεύξεων με κυνηγούς.
Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σε αυτή την περιοχή κινούνταν 59-67 λύκοι που σχημάτιζαν 9 διακριτές ομάδες λύκων εκ των οποίων οι 7 ήταν αναπαραγωγικές αγέλες. Την κύρια τροφή των λύκων στην περιοχή αποτελούσε κυρίως το ζαρκάδι (48%) και ακολουθούσε το αγριογούρουνο (25%) και τα κτηνοτροφικά ζώα (22%), ενώ τα σκυλιά αποτελούσαν μικρό ποσοστό της δίαιτας τους (1,9%).
Κατά την περίοδο 2005-2020 καταγράφηκαν 110 περιστατικά αλληλεπίδρασης λύκων με κυνηγετικά σκυλιά βάσει των πληροφοριών που αναφέρθηκαν από 56 κυνηγούς που έλαβαν μέρος στην έρευνα μέσω συνεντεύξεων, εκ των οποίων το 80% ήταν θανατηφόρα. Η συχνότητα απωλειών κατά μέσο όρο ήταν 1 σκύλος ανά κυνηγό και ανά δεκαετία. Η μελέτη παρουσιάζει πολλά ακόμη αποτελέσματα μέσω συνθετικών αναλύσεων και αξίζει να αφιερώσει κάποιος που ενδιαφέρεται, χρόνο να τα διαβάσει, καθώς θα ενημερωθεί για την επίδραση πολλών παραγόντων που σχετίζονται με τα επίπεδα επιθέσεων όπως η φυλή και το μέγεθος των κυνηγόσκυλων, το τοπίο, η κτηνοτροφία και η αντίδραση των κυνηγών σε προσεγγίσεις λύκων, καθώς και τη σχέση των περιστατικών με τα περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2021 και αποστάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους περιφερειακούς και εθνικούς φορείς. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι δημοσιευμένα σε επιστημονικό περιοδικό , ενώ ολόκληρη η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ και η εκτεταμένη περίληψη εδώ. Η μελέτη υλοποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ και με την αρωγή των κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής και χρηματοδοτήθηκε από το Vulture Conservation Foundation.
Φέτος, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητα Θράκης πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει την έρευνα στα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων Έβρου και Ροδόπης και με έναυσμα αυτές τις παρουσιάσεις, να συζητήσει μαζί τους θέματα όπως η βιολογία και η συμπεριφορά του λύκου, ο υβριδισμός του είδους με σκύλους, τα μέτρα πρόληψης και την εμπειρία διαχείρισης των επιθέσεων σε κυνηγετικά σκυλιά από άλλα κράτη. Οι παρουσιάσεις έλαβαν χώρα τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο 2024 στην Ορεστιάδα, στο Σουφλί, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους 2ος Ορεστιάδας, Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Σαπών και με το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης. Την παρουσίαση επιμελήθηκε ο Δρ. Ηλιόπουλος Γιώργος από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, βιολόγος με μακρόχρονη εξειδίκευση στη μελέτη του είδους και βασικός συντελεστής της έρευνας.
Το βασικό μήνυμα που προκύπτει από αυτή τη πρωτοβουλία ήταν ότι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση της σύγκρουσης του λύκου με τη θήρα ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητας πρέπει να βασίζονται σε έγκυρα επιστημονικά στοιχεία και στις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες, για αυτό και στην παρουσίαση δόθηκε βαρύτητα στο πως δομείται και υλοποιείται μια επιστημονική μελέτη σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Πηγή: spbt.gr