Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

«Μερικά κομμάτια πέτρας»: Μια παράσταση του θεάτρου Πορεία στην Αρχαία Ζώνη Μεσημβρίας

Μερικά κομμάτια πέτρας» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, 6 και 7 Ιουλίου, στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Μεσημβρίας, το θέατρο «Πορεία».

Το Θέατρο Πορεία συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με την παράσταση Μερικά κομμάτια πέτρας. Στην εν μέρει περιπατητική παράσταση, Ελληνοβρετανοί νέοι με καταγωγή από τη Θράκη επισκέπτονται την πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους και ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης.

Κατά την ξενάγηση, τίθενται από τους νέους διάφορες ερωτήσεις, που αφορούν την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ζώνη, την ακμή και την παρακμή της, την ανασκαφική ιστορία της Θράκης, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της κ.ά. Η συζήτηση εκτείνεται πέρα από την πατριδογνωσία, καθώς περνάει σε θέματα όπως οι αρπαγές και οι καταστροφές πολιτιστικών θησαυρών, όπως λ.χ. τα μάρμαρα του Παρθενώνα, η πολιτισμική ταυτότητα, τα ταυτοτικά αφηγήματα, οι συγκρούσεις που ξεσπάνε εξαιτίας τους, ο ρόλος μιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η σχέση της με όλη την ανθρωπότητα κ.ά.

Στο τέλος της ξενάγησης, όλοι θα αναμετρηθούν με τα καίρια ερωτήματα «Τι περισσότερο από μερικά κομμάτια πέτρας είναι ένα μνημείο;», «Ποια η σημασία του για μένα προσωπικά;», «Γιατί (να) με νοιάζει;».

Εκπαιδευτικό εργαστήριο
Κατά την προετοιμασία της παράστασης, μαθήτριες και μαθητές από σχολεία της περιοχής, νέες και νέοι, θα συμμετείχαν σε εργαστήριο της σκηνοθέτριας Σοφίας Βγενοπούλου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Το εργαστήριο σχεδιάστηκε με στόχο να γνωρίσουν πώς αντανακλώνται μέσα από τη ματιά των ντόπιων νέων η Ιστορία και η πολιτισμική ταυτότητα, να αντλήσουν υλικό για την τελική διαμόρφωση του δρώμενου, αλλά και για να ενθαρρυνθεί η ενεργή συμμετοχή μιας ομάδας μαθητριών και μαθητών στην παράσταση.

Συντελεστές

Σύνθεση κειμένου

Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία

Σοφία Βγενοπούλου

Επιστημονικός συνεργάτης

Στέφανος Καβαλλιεράκης

Σκηνικά, κοστούμια

Άρτεμις Φλέσσα

Επιμέλεια κίνησης

Σοφία Πάσχου

Μουσική σύνθεση

Περικλής Σιούντας

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)

Ασημίνα Αναστασοπούλου, Τίτος Γρηγορόπουλος, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μιχαηλίδου, Μιχαήλ Μελίσσης, Αμαλία Τσεκούρα

Βοηθός σκηνοθέτριας

Αμαλία Τσεκούρα

ΑΜΚΕ

ΔΟΛΙΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ

Πληροφορίες & προκρατήσεις

www.allofgreeceoneculture.gr

Μερικά Κομμάτια Πέτρας
Αρχαιολογικός Χώρος Μεσημβρίας Ζώνης – Αλεξανδρούπολη
Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 στις 19:30

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email