Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Μετά την Ελλάδα ανακάλυψαν «τουρκική» μειονότητα στη Βουλγαρία – Σκληρή γλώσσα από τον Βούλγαρο πρόεδρο

Όπως πρόσφατα έγινε και στην Ελλάδα, με τις επισκέψεις των Τούρκων στη Θράκη, οι οποίοι έκαναν λόγο για «τουρκική» μειονότητα, και ο Καρανταγί βάφτισε τη μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας «Τούρκους».

Λίγο πριν τις νέες, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα εκλογές στη Βουλγαρία, εξαιτίας του ότι δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, ο αρχηγός του κόμματος «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (ΚΔΕ), Μουσταφά Καρανταγί, επισκέφθηκε την Τουρκία, προκειμένου, όπως αναφέρεται στον βουλγαρικό Τύπο, να λάβει την στήριξη της Άγκυρας.

Ως γνωστόν, παρόμοιες είναι οι θέσεις και του ονομαζόμενου Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) για τη μειονότητα της Θράκης. Μάλιστα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Πομάκων της Θράκης επανειλημμένως έχουν καταγγείλει την επικεφαλής του, Τσιγδέμ Ασάφογλου, καλώντας την να σταματήσει να βαφτίζει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως «τουρκική».

«Να τηρείτε τον όρκο που δώσατε»

Η επικεφαλής του ΚΙΕΦ, όπως επίσης και μειονοτικοί βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν ομοτράπεζοι τόσο του Τσαβούσογλου όσο και του υφυπουργού του, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις των δύο στη Θράκη.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, όπως είναι μεταξύ άλλων οι Πομάκοι, σπανίως εγκαλούνται οι όποιοι «παράγοντες» της μειονότητας που την βαφτίζουν «τουρκική», ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, εμφανίστηκε με σκληρή γλώσσα έναντι του Μουσταφά Καρανταγί, με αφορμή δηλώσεις που έκανε στην Τουρκία, αλλά και με σαφέστατες αιχμές κατά της Τουρκίας.

Καλό είναι, είπε, «ο αρχηγός του ΚΔΕ να επανεξετάσει την έννοια της «πατρίδας» και το πλαίσιο στο οποίο τη χρησιμοποιεί». Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ο Καρανταγί, αναφερόμενος στον εαυτό του ως μέλος της τουρκικής κοινότητας της Βουλγαρίας, χαρακτήρισε την Τουρκία «πατρίδα μας» και τη Βουλγαρία «τη γη μας».

«Αυτή (σ.σ. η Βουλγαρία) είναι η γη μας. Η Τουρκία είναι η πατρίδα μας. Δεν έχουμε μεταναστεύσει εκεί. Μείναμε στη Βουλγαρία μετά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παλεύουμε να υπερασπιστούμε την τουρκική μας ταυτότητα, να προστατεύσουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία και τις παραδόσεις μας», είπε ο Καρανταγί, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Αναντολού.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, τον κάλεσε «να θυμηθεί τον όρκο που έδωσε ενώπιον της βουλγαρικής Βουλής και να συμμορφωθεί με το βουλγαρικό Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει ρητά την ίδρυση πολιτικών κομμάτων εθνοτικής ή θρησκευτικής βάσης».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα από τα πιο δημοκρατικά Συντάγματα που εγγυάται ίσα δικαιώματα σε όλους τους Βούλγαρους πολίτες και δεν τούς διαχωρίζει εθνοτικά, και ούτε τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να το κάνουν αυτό».

Βαριές κατηγορίες κατά Άγκυρας

Επιπλέον, άφησε αιχμές και κατά της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας πως ναι μεν «οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικές και η Βουλγαρία εργάστηκε πάντοτε ενεργά για την προώθησή τους, αλλά πρέπει να επιδιώκονται ισότιμα, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, και ειδικότερα στις εκλογές.

Σε συνέντευξή του στη Βουλγαρική Δημόσια Τηλεόραση, ο οργανωτικός γραμματέας του εθνικιστικού κόμματος, VMRO, Γιούλιαν Ανγκέλοφ, είπε ότι «ο Καρανταγί και η ηγεσία του ΚΔΕ δεσμεύτηκαν να υπηρετήσουν τον Ερντογάν, σε αντάλλαγμα της υπόσχεσής του να τους βοηθήσει να κερδίσουν ψήφους στις εκλογές».

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος του ΚΔΕ, Αχμέτ Αχμέντοφ, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του κόμματος που επισκέφτηκε την Τουρκία, είπε ότι «στερείται σοβαρότητας η σκέψη ότι η επίσκεψή μας στον Ερντογάν είχε ως στόχο την αναζήτηση υποστήριξης για το ΚΔΕ ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία».

Πάντως, ο επικεφαλής του ΚΔΕ δήλωσε ότι το κόμμα του ελπίζει να κερδίσει 50.000 ψήφους από τους 300.000 Βούλγαρους πολίτες που κατοικούν στην Τουρκία στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Ιουλίου και να εξασφαλίσει τουλάχιστον 40 έδρες στην επόμενη Βουλή. Στις προηγούμενες εκλογές, στις 4 Απριλίου, το ΚΔΕ κέρδισε 20.000 ψήφους στα 35 εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στην Τουρκία και 30 έδρες.

Να σημειωθεί ότι το ΚΔΕ ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο – μπαλαντέρ στο πολιτικό και κυβερνητικό σκηνικό της Βουλγαρίας. Θεωρείται, δε, ότι ορισμένοι ηγετικοί κύκλοι του, σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, ελέγχονται από την Αγκυρα, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που το χαρακτηρίζουν ως «Δούρειο Ιππο» της Τουρκίας στη Βουλγαρία.

πηγή lawandorder.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email