Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Μετακίνηση 73 ελικοπτέρων μέσω Αλεξανδρούπολης – Μεγάλη επιχείρηση ανάπτυξης – αναδίπλωσης Ε.Δ. των ΗΠΑ διαμέσου του λιμένα

Για τη μεγαλύτερη έως σήμερα επιχείρηση ανάπτυξης – αναδίπλωσης αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και δη ελικοπτέρων και οχημάτων διαμέσου του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, και με βασικό προορισμό τις χώρες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και από εκεί την Ανατολική Ευρώπη βρέθηκαν στην περιοχή Αμερικανοί και Έλληνες αξιωματούχοι. Μόνο αυτή την εβδομάδα μέσω της Αλεξανδρούπολης μετακινήθηκαν συνολικά 73 ελικόπτερα και 995 τμήματα εξοπλισμών, με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τα 2.000 τμήματα και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να δαπανούν περί τα 4,5 εκατ. δολάρια για αυτή την επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των ελικοπτέρων και του προσωπικού προωθείται στο Στεφανοβίκειο (15 Απάτσι και 9 Μπλακ Χοκ), όπου η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού (1st CAB) θα πραγματοποιήσει τη χειμερινή εκπαίδευσή της.

«Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας, εδώ, στο λιμάνι υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης – για την Ελλάδα, για τις ΗΠΑ και για την περιοχή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφέρον για την απόκτηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής του, όπως και αυτού της Καβάλας. Πέρα από το αμιγώς στρατιωτικό ενδιαφέρον, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και για την ανάπτυξη ενός κόμβου ενέργειας, κυρίως διά της επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και προώθησης μέσω των υφιστάμενων δικτύων (TAP) προς αγορές της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο, ισχυρό και συνεπή σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αντέκρουσε και τις τουρκικές κατηγορίες που μεταφέρονται από διάφορους δημόσιους διαύλους περί «απειλής». «Αυτά που γίνονται τώρα στην Αλεξανδρούπολη ασφαλώς και δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός. Αυτά που ακούγονται είναι αστειότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες που ανοίγονται για το σύνολο της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Όπως είπε, «η Αλεξανδρούπολη λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού της μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης, τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και με την Εγνατία Οδό και τη σχεδιαζόμενη επέκταση στην περιοχή του νατοϊκού αγωγού καυσίμων». Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν μια νέα δυναμική και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, νέες θέσεις εργασίας και οφέλη για τη χώρα και αυτή η προοπτική είναι πλέον πρόδηλη και ορατή διά γυμνού οφθαλμού».

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη