Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Μετεκλογικά σενάρια και σκέψεις στην περιφέρεια ΑΜΘ για θέσεις και ρόλους…

Τα μετεκλογικά έχουν εξίσου ενδιαφέρον με τα προεκλογικά. Προεργασίες πριν, προεργασίες και μετά. Στο στρατόπεδο του εκάστοτε νικητή επικρατεί «οργασμός» συζητήσεων, επικοινωνιών και συναντήσεων, γιατί τώρα πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες και να πραγματωθούν οι όποιες συμφωνίες έγιναν προεκλογικά και όλα αυτά, χωρίς να παραβλέπονται οι σταυροί που πήραν οι υποψήφιοι. 

Οι νεοκλεγέντες θα πρέπει να αποφύγουν γκρίνιες και κακοτοπιές, ώστε όλοι να είναι ευτυχισμένοι και να αισθάνονται την δικαίωση που τους αναλογεί για τον αγώνα που έκαναν. Αυτό το κομμάτι του μετεκλογικού σχηματισμού και συνεργασιών ίσως να είναι και το πιο δύσκολο, γιατί κανείς εκλεγμένος δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν θέλει με το «καλημέρα» γκρίνιες. Θέλει να ξεκινήσει με το αέρα της νίκης που του έδωσε το εκλογικό σώμα και να πείσει, πως όλοι δεν είμαστε ίδιοι.

Πολύ ενδιαφέρον λοιπόν θα έχουν τα επόμενα βήματα του νέου περιφερειάρχη ΑΜΘ για το ποια πρόσωπα θα αναλάβουναρχικά. Ποια θα είναι ομάδα και οι στενοί συνεργάτες του. Ποιες θέσεις θα πάνε που. Στόχος του Χριστόδουλου Τοψίδη,όπως λέει, είναι να μπουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλα πόστα, ώστε να υπάρξει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον, διαμηνύει ότι θα συνεργαστεί με όλες τις παρατάξεις, θα κάνει απολογισμό πεπραγμένων κάθε χρόνοκαι αν χρειαστεί θα αξιοποιήσει και πρόσωπα εκτός από τους εκλεγέντες. Κοινώς κανείς δεν περισσεύει και ήδη οι πρώτες σκέψεις για την συγκρότηση του νέου περιφερειακού σχήματος,γίνονται αλλά ακόμη είναι νωρίς για ανακοινώσεις, αυτές θα γίνουν με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της «περιφερειακής σύνθεσης» από την 1 Ιανουαρίου 2024. 

Προς το παρόν ο νέος περιφερειαρχής κρατάει τα χαρτιά του κλειστά, ωστόσο δέχεται εισηγήσεις και ακούει προτάσεις προσώπων. Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι 27 περιφερειακοί σύμβουλοι θα αξιοποιηθούν μέσα στα πέντε χρόνια. 

Δεσμεύτηκε, ότι στο τέλος του 2028, οπότε και λήγει η θητεία του, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει κάνει βήματα ανόδου στην ανταγωνιστικότητα προς όφελος των ίδιων των πολιτών. Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά στοιχήματα της νέας περιφερειακής αρχής, με βάση το οποίο θα κριθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΠΑΜΘ κατέχει τη θέση 225 σε σύνολο 234 Ευρωπαϊκών Περιφερειών, ενώ στην χώρα μας κατέχει τη θέση 12 στις 13, ξεπερνώντας μόνο την Στερεά Ελλάδα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη