Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Με απόφαση του Ομίλου Κοπελούζου η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι

Την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σηματοδότησε η τελετή έναρξης υλοποίησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, που διεξήχθη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το προηγούμενο Σάββατο.

Με τους τρεις μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας να συμπράττουν στην επένδυση αυτή (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Όμιλος Κοπελούζου), η Αλεξανδρούπολη αποκτά πλέον μείζονα ρόλο στην προσπάθεια πράσινης μετάβασης της χώρας. Εξάλλου, εδώ και χρόνια, ο Όμιλος Κοπελούζου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Αλεξανδρούπολη και στην ευρύτερη περιοχή της, αναγνωρίζοντας τη σπουδαία γεωστρατηγική της θέση και δημιουργώντας υποδομές, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό και με άλλα έργα τα οποία υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, την καθιστούν ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό hub. Όπως έγινε γνωστό, η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ξεκινά άμεσα.

Η νέα μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MWh, η δε καθαρή της ισχύς θα είναι περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσής της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade. Με τις νέες αυτές ενεργειακές υποδομές, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του Ομίλου Κοπελούζου, η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σ’ ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών. Η Ελλάδα θωρακίζεται η ίδια ενεργειακά και ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός πυλώνας που θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη, όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και η Σερβία.

Πρόκειται για εξελίξεις που όχι μόνο αλλάζουν τα δεδομένα, αλλά τοποθετούν την Ελλάδα, με κρίσιμο ρόλο, στον νέο ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: paron.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email