Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Με καθυστέρηση και πολλά προβλήματα πληρώνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

Αργά σήμερα το απόγευμα, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει την πρώτη εντολή πληρωμής αγροτικών επιδοτήσεων η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θα αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για μια σειρά από προϊόντα φυτικής παραγωγής, όπως βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, ρύζι, πορτοκάλια για χυμό, κορινθιακή σταφίδα και σπόροι σποράς. Αυτή θα είναι η πρώτη «φουρνιά» πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς το σύστημα «άνοιξε» για διορθώσεις πρώτα σε αυτά τα καθεστώτα – ουσιαστικά – στις 26 Μαρτίου.

Θυμίζουμε ότι παλιότερα, η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, που ήταν η πρώτη συνδεδεμένη ενίσχυση, που πληρωνόταν κάθε χρόνο, είχε μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν την 25η Μαρτίου. Τώρα όχι μόνο θα καταβληθεί ένα μήνα αργότερα, αλλά θα υπάρξουν πολλά λάθη και προβλήματα, ειδικά με όσους δικαιούχους ήταν στο λεγόμενο monitoring.

Επόμενη «φουρνιά» πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων αφορά πάλι προϊόντα φυτικής παραγωγής, όπως καλαμπόκι, μήλα, όσπρια, κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή.

Αυτά, στόχος είναι να δοθεί εντολή πληρωμής Μεγάλη Δευτέρα αργά το απόγευμα ή Μεγάλη Τρίτη, εκτός απροόπτου. Κι αυτό γιατί το σύστημα «άνοιξε» για διορθώσεις σε αυτά τα καθεστώτα – ουσιαστικά – στις 5 Απριλίου και ολοκληρώθηκε με πολύ κόπο και τρέξιμο από τους φορείς συμπλήρωσης των δηλώσεων των αγροτών την Τετάρτη, 17 Απριλίου. Οπότε ο έλεγχος από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να διαρκέσει μόλις 7 μέρες.

Το μεγάλο «ερωτηματικό», όμως, δεν είναι το τι συμβαίνει με τις συνδεδεμένες ζωικής παραγωγής. Αυτές οι ενισχύσεις δίνονταν πάντα τελευταίες και μετά το Πάσχα, γιατί για κάποιον περίεργο λόγο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ πίστευαν ότι το Πάσχα οι κτηνοτρόφοι «κολυμπάνε στο χρήμα», οπότε δεν έχουν ανάγκη να πάρουν νωρίς τα χρήματά τους. Που θυμίζουμε ότι είναι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που έκαναν το 2023.

Το μεγάλο «ερωτηματικό» είναι οι νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις των σιτηρών και κάποια μικρά καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων, που συνήθως με εκείνα «ξεμπέρδευε» ο ΟΠΕΚΕΠΕ αμέσως μετά το βαμβάκι. Χωρίς να έχουμε ενημέρωση από τον Οργανισμό, πιθανότατα τα «μικρά» καθεστώτα θα μπούνε σφήνα σε μία από τις δύο πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας. Πρόκειται για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των: Σπαραγγιών, ζαχαροτεύτλων, συμπύρηνων ροδακίνων και μεταξοσκώληκων.

Οι νέες συνδεδεμένες των σιτηρών μαζί με την παλιά συνδεδεμένη του σκληρού σιταριού, καθώς και μαζί με τους καρπούς με κέλυφος, είναι ένα μεγάλο ερώτημα για το πότε θα πληρωθούν. Και αυτό γιατί δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ για διορθώσεις στο ΟΣΔΕ σε αυτά τα καθεστώτα ενίσχυσης. Οπότε συμπεραίνουμε ότι από τα 245 εκατ. ευρώ συνδεδεμένων ενισχύσεων, ποσό που διαρρέει το ΥΠΑΑΤ, ότι θα πληρωθούν πριν το Πάσχα, θα λείπουν σίγουρα τα ζωικά (120 εκατ. ευρώ) και τα καινούρια σιτηρά (13 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, θα λείπει ένα σημαντικό ποσοστό δικαιούχων που δεν πρόλαβε να κάνει τις διορθώσεις, που σύμφωνα με το καλό σενάριο θα είναι ένα 10%. Δηλαδή θα πληρωθούν, κατ’ εκτίμηση δική μας, περίπου 100 εκατ. ευρώ συνδεδεμένων ενισχύσεων. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο.

Τώρα, για τη Μεγάλη Τετάρτη το Υπουργείο διαρρέει ότι θα κάνει και κάποιες άλλες πληρωμές ενισχύσεων, οι οποίες όμως είναι «στον αέρα». Αυτές είναι:

-Τα 88 εκατ. ευρώ που «έλειπαν» από την πληρωμή του Οκτωβρίου και την πληρωμή του Δεκεμβρίου.

-Τα οικολογικά σχήματα ή τουλάχιστον ένα ποσοστό από αυτά.

-Τα 2.500 από τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ της προκαταβολής.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη