Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Με λάσπη και όχι με ψάρια γεμίζουν τα δίχτυα των αλιέων στο θρακικό πέλαγος

Τεράστιο πρόβλημα στους αλιείς του θρακικού πελάγους προκαλεί η λάσπη από πλαγκτόν που εμφανίσθηκε την τελευταία βδομάδα στη θαλάσσια περιοχή από την Αλεξανδρούπολη και φθάνει μέχρι το Άγιο Όρος.

Τα δίχτυα των αλιέων γεμίζουν λάσπη μέσα σε ελάχιστη ώρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργείται ένα φυσικό τείχος μέσα στο νερό, αφού κλείνουν τα «μάτια» και τα ψάρια απομακρύνονται.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για τους παράκτιους αλιείς αλλά και τους ιδιοκτήτες γρι- γρι που δεν βγαίνουν στην δουλειά, αφού αντί για ψάρια καταστρέφουν από την λάσπη τα εργαλεία τους.

Η εικόνα που συναντά κανείς στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι απογοητευτική, αφού ψάρια δεν βγάζουν ούτε οι μηχανότρατες, αλλά ούτε και οι παράκτιοι ψαράδες. Όποιοι επιχειρούν να ψαρέψουν, αναγκάζονται για πολλές ώρες μετά να καθαρίζουν τα δίχτυα τους , ενώ το μεροκάματο δεν βγαίνει…

Οι μηχανότρατες αναγκάζονται να ψαρέψουν κάτω από την Σαμοθράκη όπου και εκεί παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα με μικρότερη όμως ένταση.
Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται όταν τα ποτάμια κατεβάζουν πολλά νερά από τις βροχοπτώσεις και διαρκεί έως και 15-20 μέρες.
Φέτος η κατάσταση θα είναι χειρότερη όπως πιστεύουν οι αλιείς της περιοχής, αφού ακόμη και σήμερα από τα ποτάμια κατεβαίνει πολύ νερό και η θάλασσα θα καθυστερήσει πολύ για να καθαρίσει.
Οπότε για την 25 η Μαρτίου το ψάρι θα είναι δυσεύρετο στην Αλεξανδρούπολη και η τιμή του θα εκτιναχθεί πολύ ψηλά.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email