Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Αλεξανδρούπολη η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου – Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

Η Αλεξανδρούπολη τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Με σύμμαχο τον καλό καιρό μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν τον κεντρικό δρόμο για να χειροκροτήσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση τιμώντας υπερήφανα το ηρωικό ΟΧΙ.  

Οι Έλληνες γιορτάζουν και θυμούνται τα ιδανικά και τις αξίες ενός λαού πολύπαθου που ποτέ δεν το έβαλε κάτω και που ποτέ δεν λύγισε  γιατί η ελευθερία ήταν καθήκον, ήταν ανάγκη, ήταν ζωή…

Ήταν 28η Οκτωβρίου 1940, η ημέρα που η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στην υποταγή, στέλνοντας το μήνυμα πως όταν παλεύει κανείς με την ψυχή του, όταν αγωνίζεται για την ελευθερία του, όσο μεγάλα και αν είναι τα εμπόδια, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν, στο τέλος θα βγει νικητής.

Από τότε η Ελλάδα κάθε τέτοια ημέρα γιορτάζει την επέτειο εισόδου της στον πόλεμο του ’40, ενώ οι περισσότερες χώρες συνηθίζουν να γιορτάζουν την λήξη ενός πολέμου, και την έλευση της ειρήνης. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της εναντίον των φασιστικών ιταλικών δυνάμεων και μετά την εισβολή των γερμανικών ναζιστικών δυνάμεων, την άνοιξη του 1941, οργανώνει ένα από τα μαζικότερα αντιστασιακά κινήματα στον κόσμο που οδήγησε στην απελευθέρωσή του, τον Οκτώβριο του 1944. Μαθητές, σύλλογοι και στρατός τιμούν δυνατά και στεντόρεια αυτήν την ημέρα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη