Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Με μεγάλη συμμετοχή και χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε το 8ο Διεθνές Βαλκανικό Συνέδριο Αυτισμού στην Αλεξανδρούπολη

Επίκαιρες θέσεις και τάσεις σχετικά με τις όψεις που προβάλλουν οι καταστάσεις που εμπίπτουν στο φάσμα του Αυτισμού και με την πρόσληψή τους αναλύθηκαν διεξοδικά. Σε μια εποχή που τόσα γίνονται για την κατανόηση και κοινωνική αποδοχή κάθε διαφορετικότητας, ο Αυτισμός έχει αποβεί η πιο αναγνωρίσιμη ίσως κατάσταση διαφορετικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης. Η διαφορετικότητα είναι δεδομένη, αλλιώς δε γίνεται κατανοητός ο Αυτισμός ή οι αυτιστικές τάσεις. Όμως, τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού διαφέρουν σημαντικά και μεταξύ τους. Σε ποιες εκδοχές αυτής της διαφορετικότητας αναφερόμαστε κάθε φορά;

Σε αυτό το ερώτημα και σε πολλά άλλα κλήθηκαν να απαντήσουν αλλά και να ενημερωθούν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό το συνέδριο, ξεπερνώντας τους 120 σύνεδρους από Ελλάδα, Αμερική, Αυστραλία, Ντουμπάι, Τουρκία και Ευρώπη.

Ο Σύλλογος Αυτιστικών Ατόμων Νομού Έβρου «Ο Άγιος Βασίλειος» και το Κέντρο Ημέρας για ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού τύπου, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Αυτισμού και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία στην Αλεξανδρούπολη το 8ο Διεθνές Βαλκανικό Συνέδριο Αυτισμού.

«Θεωρώ ότι, είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, ενώ  η θεματολογία του εστιάζει στις προσπάθειες που γίνονται για καλύτερες συνθήκες επιβίωσης, για καλύτερες συνθήκες μόρφωσης, αλλά και για μια μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση των δυνατοτήτων των αυτιστικών ατόμων, κοινοποιώντας έτσι και μεταδίδοντας τις γνώσεις τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο,» ανέφερε, η πρόεδρος του Συλλόγου Αυτιστικών Ατόμων Νομού Έβρου «Ο Άγιος Βασίλειος», Μαυρίδου Ευαγγελία, υπογραμμίζοντας πως, μέσα από αυτό το συνέδριο θα γίνει μετάδοση γνώσεων, εμπειριών, ενδεχομένως νέων θεραπειών, καθώς και νέων δυνατοτήτων βελτίωσης αυτών των ατόμων.

Στην Αλεξανδρούπολη, ο Σύλλογος Αυτιστικών Ατόμων Νομού Εβρου, «Ο Άγιος Βασίλειος»  ιδρύθηκε το 2004 και αριθμεί 80 μέλη. Το 2012 ίδρυσε και λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας το οποίο εξυπηρετεί 25 ενήλικες με αυτισμό, ενώ τον Ιανουάριο του  2023 ξεκίνησε και λειτουργεί τη στέγη «Ερωδιός» όπου διαμένουν οκτώ άτομα με αυτισμό και πολλές αναπηρίες.

Αυτό που ειπώθηκε από τους συμμετέχοντες ήταν, πως είμαστε σε θέση πια να αναγνωρίζουμε νωρίς την αυτιστική κατάσταση, όλο και σε μικρότερες ηλικίες και με όλο και περισσότερους έμπειρους και ειδικευμένους ειδικούς, μπορούμε να κατανοήσουμε συμπεριφορές βασιζόμενοι στις ψυχογνωστικές θεωρίες, γνωρίζουμε θεραπευτικά προγράμματα που βοηθούν στην αναπτυξιακή πορεία των ατόμων με ΔΑΦ, αλλά συνεχώς βρισκόμαστε μπροστά σε ερωτήματα και ανάγκες που προκύπτουν από την εξέλιξη των ατόμων με αυτισμό. Εξελισσόμαστε μαζί του, αναπτύσσουμε νέες προσεγγίσεις γιατί η εξελικτική πορεία των ατόμων με αυτισμό και οι νέες ανάγκες τους μας οδηγούν σε αυτό. Μέσα από αυτή την σχέση αλληλεπίδρασης προχωράμε στην καλύτερη κατανόηση και στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών.

Το συνέδριο αυτό έχει ως σκοπό να θέσει ερωτήματα να αναδείξει επιστημονικά ευρήματα και να ενισχύσει Έλληνες ερευνητές να συνεχίσουν την προσπάθεια τους στον τομέα αυτό, δίνοντάς τους βήμα για να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις απαντήσεις τους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη