Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μηνύσεις για υπόθεση ενδοσχολικής βίας σε χωριό της Ροδόπης

Εκατέρωθεν μηνύσεις κατατέθηκαν γύρω από την υπόθεση ενδοσχολικής βίας που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Γυμνάσιο Νέας Καλλίστης, με εμπλεκόμενους δύο μαθητές Α’ Γυμνασίου, 13 και 12 ετών αντίστοιχα, με τον πρώτο να καταφέρει χτυπήματα στον δεύτερο, και τον παθόντα να νοσηλεύεται με τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο».

Το συμβάν επιβεβαίωσε στον «Χ» επίσημα η Ελληνική Αστυνομία, γνωστοποιώντας ότι κινούνται όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, αφού οι γονείς έκαναν εκατέρωθεν μηνύσεις για τον διαπληκτισμό. Η υπόθεση έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου, σε σχολικό διάλλειμα, όταν οι δύο μαθητές -για λόγους που διερευνώνται αρμοδίως- ήρθαν στα χέρια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 12χρονου. Αργότερα, στο σχολείο βρέθηκαν οι γονείς των μαθητών, ενώ επενέβη κι η Αστυνομία.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του Νοσοκομείου Κομοτηνής, τόσο ο παθόντας όσο κι η μητέρα του νοσηλεύτηκαν το βράδυ της Παρασκευής και πήραν εξιτήριο το Σάββατο, αφότου βελτιώθηκε η υγεία τους. Ο 12χρονος έφερε πολλαπλά ανοικτά τραύματα κεφαλής και τραύματα σε άλλα σημεία του σώματος.


Η μητέρα καταγγέλλει
Η μητέρα του παθόντα ανήλικου ήρθε σε επικοινωνία με τον «Χ» προκειμένου να γνωστοποιήσει πιο αναλυτικά την καταγγελία της. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της  «το παιδί μου είχε δεχθεί κι άλλες φορές απειλές από τον συγκεκριμένο (μαθητή) και την παρέα του. Το πρωί της Παρασκευής την ώρα του διαλείμματος, επιτέθηκε ο μαθητής μαζί με δύο φίλους του στον υιό μου. Τον χτύπησε άσχημα με γροθιές, κλοτσιές και τον πέταξε σε μία τζαμαρία, με αποτέλεσμα να σπάσει. Είχαμε ενημερώσει τη Διεύθυνση του σχολείου ότι υπάρχει θέμα, αλλά μόνο η καθαρίστρια μπόρεσε και τον έκρυψε στο αποθηκάκι της για να τον γλυτώσει. Ο διευθυντής, ενώ όφειλε να μας ειδοποιήσει μετά το συμβάν, δεν το έκανε ούτε παρείχε κάποιες βοήθειες στο παιδί, ούτε η σχολική νοσηλεύτρια, ούτε επέτρεψε τον υιό μου να με πάρει τηλέφωνο από το σταθερό του σχολείου» υποστήριξε αναλυτικά.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της, ο υιός κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει μαζί της και τότε η ίδια έσπευσε στο σχολείο, όπου -όπως διηγείται- «τον είδα σε άσχημη κατάσταση. Κατευθύνθηκα στο γραφείο του διευθυντή, ο οποίος ήταν ψύχραιμος, ενώ είχαν συμβεί όλα αυτά. Αμέσως μόλις έφτασα στο γραφείο του, είδα το παιδί να  κατευθύνεται πάνω μου και δέχθηκα τρεις κλοτσιές. Παρών ήταν ο διευθυντής, οι καθηγητές και η σχολική νοσηλεύτρια». Σε άλλη αποστροφή της η καταγγέλλουσα υποστηρίζει πως η Διεύθυνση του σχολείου υποχρεούταν να ειδοποιήσει άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Για τον απόηχο του συμβάντος, καταγγέλλει πως «ο υιός μου δεν είναι σε καλή κατάσταση ούτε σωματικά ούτε ψυχικά, το βράδυ βλέπει εφιάλτες», ενώ όπως σημειώνει επίσης ο μαθητής-δράστης είχε επιδείξει επιθετική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά και κατά το παρελθόν. Η μητέρα κατέθεσε μήνυση προς τον πατέρα του ανήλικου, τον μαθητή και τον διευθυντή του σχολείου. 


Τι απαντά ο διευθυντής
Προκειμένου να λάβουμε την επίσημη θέση του σχολείου ήρθαμε σε επικοινωνία με τον διευθυντή του Γιάννη Στρούμπα. «Το σχολείο έχει επιληφθεί του θέματος. Έχουμε ενημερώσει τις προϊστάμενες αρχές και τις δομές διαχείρισης βίας. Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διερεύνησης του συμβάντος» υποστήριξε ο εκπαιδευτικός.

Κληθείς να απαντήσει εάν το συμβάν ήταν ξυλοδαρμός όπως καταγγέλλεται ή μικρότερης έκτασης περιστατικό ενδοσχολικής βίας, σημείωσε: «υπήρχε μία γροθιά, που δόθηκε από έναν μαθητή σε έναν άλλο, η οποία συνοδεύεται από περιστατικά που προηγήθηκαν και ακολούθησαν».

Στο ερώτημα εάν έχουν υπάρξει ξανά συμβάντα ενδοσχολικής βίας στο σχολείο, απάντησε πως «κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς είχαμε εντάσεις, τις προηγούμενες χρονιές όχι». Πώς επιλύονταν κατά τη φετινή χρονιά αυτές οι εντάσεις στο σχολείο; «Τις επιλύαμε επικοινωνώντας με τους μαθητές, με νουθεσίες, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, χρησιμοποιώντας και τις ποινές που προβλέπονται, επικοινωνώντας με τους γονείς, με συζητήσεις με ειδικούς ψυχικής υγείας κι ακολουθώντας οτιδήποτε προβλέπεται σε θέματα διαχείρισης σχετικών περιστατικών βίας» απάντησε, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω την καταγγελία.


Θα υπάρξουν ποινές;
Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας έκανε γνωστό μιλώντας στον «Χ» η αν. περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης ΑΜΘ Μαίρη Κοσμίδου. «Κάθε γεγονός το οποίο συμβαίνει σε μία σχολική μονάδα αρχικώς διερευνάται εκείνη την ώρα από τη σχολική μονάδα. Το βασικότερο είναι εκείνη την ώρα να σταματήσει ό,τι γίνεται, μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης, να δούμε ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν αυτό το γεγονός και να δράσουμε με βάση όλα τα πρωτόκολλα που έχουμε για τη διαχείριση των κρίσεων που συμβαίνουν μέσα στο σχολείο» σημείωσε.

Για το συγκεκριμένο συμβάν τώρα επιβεβαίωσε με τη σειρά της ότι υπήρξε γροθιά του 13χρονου προς τον παθόντα ανήλικο και ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης «εμείς αυτό που προσπαθούμε να βρούμε, χωρίς να πούμε ότι σωστά έπεσε (η γροθιά), είναι ποια είναι η γενεσιουργός αιτία. Κι εκεί να μπούμε να προλάβουμε».

Σε άλλη αποστροφή της επιβεβαίωσε ότι έχουν υποβληθεί μηνύσεις εκατέρωθεν, καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένας καβγάς δεν ξεκινάει μόνος του. Αυτό εμείς προσπαθούμε στο σχολείο, αφενός να δούμε την αιτία, αφετέρου να εμφυσήσουμε στα παιδιά και να τους διδάξουμε την ενσυναίσθηση, την ανοχή και την αποδοχή στο διαφορετικό, να αντιληφθούν τα παιδιά ότι είμαστε όλοι διαφορετικές μονάδες και οντότητες που θα πρέπει μέσα στο σχολείο, όχι απλώς να συνυπάρξουμε, αλλά να συνδημιουργήσουμε. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσα στο σχολικό πλαίσιο».

Τα εμπλεκόμενα στον διαπληκτισμό παιδιά έχουν απασχολήσει τις σχολικές διευθύνσεις τους και κατά παρελθόν. Πλέον, σύμφωνα με την κα Κοσμίδου θα ληφθούν τα κατάλληλα παιδαγωγικά μέτρα από την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα. 

«Ο δράστης αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτό το (σχολικό) πλαίσιο» σημείωσε, γι’ αυτό ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ενώ από την άλλη «ο παθών κι αυτός συμμετείχε με μία αντίστοιχη δραστηριότητα (στον διαπληκτισμό). Επίσης υπάρχει μέσα στο πλαίσιο επιβολή ποινής, διότι συμμετείχε, δηλαδή δεν έμεινε άπραγος».

«Και τα δύο παιδιά χρειάζονται πολλή δουλειά και οι δύο οικογένειες χρειάζονται πολλή δουλειά» σχολίασε γενικότερα.


Ανησυχία για τη βία κάθε μορφής
Μιλώντας ευρύτερα για το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας στα σχολεία του τόπου, η Μαίρη Κοσμίδου δεν έκρυψε την ανησυχία της. Κληθείσα να απαντήσει εάν την προβληματίζει η σχολική βία, σημείωσε: «προφανώς μας ανησυχεί, προφανώς ανησυχεί και το Υπουργείο Παιδείας η αύξηση των κρουσμάτων και των περιστατικών μπούλινγκ, διαφωνιών ή διαπολιτισμικών διαφορών. 

Γι’ αυτό αναπτύσσονται προγράμματα, υπάρχουν δομές, όπως στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχει ψυχολόγος, η οποία θα δράσει και προσπαθεί να δράσει, αρκεί οι γονείς -εκατέρωθεν- να συνεργαστούν μαζί της. Άρα, όλα τα κοινωνικά υποσύνολα θα πρέπει να δουλέψουν, ώστε να έχουμε ένα κοινωνικό σύνολο, το οποίο λειτουργεί ορθά». Σύμφωνα με τη διευθύντρια, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων δεν έχει αφήσει σχολική δομή χωρίς κάλυψη με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, τους οποίους κάλεσε να εμπιστεύονται οι γονείς.

«Συμφωνώ, ότι μας ανησυχεί (το φαινόμενο), το πρόγραμμα που υπάρχει στα σχολεία λειτουργεί -όχι ως τιμωρητικό- αλλά ως ένα πρόγραμμα που θα φέρει τα παιδιά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση, να μπουν στα παπούτσια του άλλου, να δουν ότι όταν χτυπήσω κάποιον τι μπορεί να συμβεί, να αντιληφθούν ότι αυτός δεν είναι τρόπος διαφωνίας και επίλυσης διαφορών. Υπάρχουν όμως κάποια παιδιά, τα οποία είναι δύσκολο να χειριστούν το θυμικό και τα συναισθήματά τους» σημείωσε καταληκτικά.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη