Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μηταράκης: Δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτικής στον Έβρο – Αναβάθμιση και όχι δημιουργία νέας δομής

Στην συχνότητα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Πρωϊνή Περιπολία” των Χάρη Κανταρίδη και Γιάννη Βαβαλικούδη μίλησε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για το θέμα της επέκτασης της δομής μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Ο Υπουργός τόνισε πως θέλησε να καταστήσει ξεκάθαρο το τι σχεδιάζεται να γίνει στο Φυλάκιο, όπως επίσης και ότι σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική στον Έβρο. Εξήγησε πως δεν τίθεται θέμα δημιουργίας νέας δομής αλλά αναβάθμισης της υπάρχουσας – που θα αποτελεί κλειστή δομή – και πως αυτή δεν θα εξυπηρετεί την παραμονή μεταναστών για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά ουσιαστικά θα μεταφέρονται εκεί όσοι συλλαμβάνονται να έχουν διασχίσει τα σύνορα μέχρι να ελεγχθούν, να εξετάζονται, να προχωράει η διαδικασία για να μεταφέρονται στην συνέχεια σε δομές φιλοξενίας στην υπόλοιπη χώρα με ειδικά λεωφορεία και όχι να αφήνονται ελεύθεροι ή να κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και άλλους ακατάλληλους χώρους διάσπαρτα στον Έβρο όπως γινόταν έως σήμερα – στόχος είναι οι ροές του Έβρου να πηγαίνουν σε ένα κέντρο.

Επιπρόσθετα αναφορικά για την δυναμικότητα κλινών για 1500 άτομα ο κ. Μηταράκης τόνισε πολλές φορές πως δεν είναι στόχος να παραμένουν στο Φυλάκιο 1500 άτομα, ούτε και 1000 αλλά να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την περίπτωση που οι ροές αυξηθούν ή ξαναϋπάρξει κρίση παρόμοια με αυτήν που παρακολουθήσαμε στα σύνορα τον Μάρτιο, καθώς η πολιτεία θα έπρεπε να έχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Άλλωστε όπως είπε ο στόχος δεν είναι να βρεθούν 1500 άτομα στο Φυλάκιο και να υπάρχουν γεμάτες δομές γιατί “αυτό σημαίνει πως αποτύχαμε”, αλλά περισσότερα από 1000 κρεβάτια να μένουν άδεια και να εξυπηρετούν έκτακτες μόνο καταστάσεις.

Ο υπουργός ανέφερε τα στοιχεία των ροών για το μεταναστευτικό λέγοντας πως ο Έβρος πιέζεται ακόμα δυσανάλογα σε σχέση με τα νησιά και αυτό γιατί οι λαθροδιακινητές γνωρίζουν πως οι μετανάστες στα νησιά ελέγχονται στον Έβρο όχι, θέμα που στοχεύει να λύσει η αναβάθμιση της δομής στο Φυλάκιο.

Ακόμη πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μεταφοράς μεταναστών από άλλη δομή της χώρας σε καμία περίπτωση – όπως είπε σε περίπτωση κρίσης μεταφέρουν μετανάστες σε ξενοδοχεία σε μεγάλες πόλεις αλλά δεν “επιστρέφουν” μετανάστες στα σύνορα. “Δεν εξυπηρετεί κανέναν να μένει κόσμος στο Φυλάκιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ έθεσε το ερώτημα προς τους φορείς της περιοχής και την τοπική κοινωνία του Έβρου ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική.

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως μέσα στον μήνα θα επισκεφθεί ο ίδιος τον Έβρο με στόχο να μιλήσει με τους φορείς της περιοχής για το ζήτημα και να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα επισημαίνοντας πως εφαρμόζεται η αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και αυτό δεν αλλάζει.

Πηγή: radioevros.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη