Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Μηταράκης: «Συναισθηματικοί οι λόγοι των αντιδράσεων για την δομή στο Φυλάκιο του Έβρου»

Λίγη ώρα πριν τη μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην επέκταση της δομής στο Φυλάκιο του Έβρου, ο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στο θέμα ερωτώμενος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο”. Ο δημοσιογράφος διάβασε αρχικά το δελτίο τύπου του Δήμου Ορεστιάδας σχετικά με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες αντιτίθενται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για επέκταση των δομών στο Φυλάκιο του Έβρου και στη μη ανταπόκριση διαλόγου και απαξίωσης της τοπικής κοινωνίας από την κυβέρνηση. Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε πως “είναι εντελώς λάθος αυτό που λένε“ και πως οι αντιδράσεις προκαλούνται “από συναισθηματικούς λόγους“ δηλώνοντας  μάλιστα πως οι θέσεις στις δομές του Φυλακίου αυξάνονται μόνον κατά 100, δηλαδή οι αντιδράσεις είναι γιατί από 700 γίνονται 800 οι θέσεις“. Μάλιστα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αφουγκράστηκε την τοπική κοινωνία και αντί για 1500 θέσεις που ήταν αρχικά ο σχεδιασμός, θα προστεθούν μόνο 100 δηλαδή σε σύνολο 800.

Όλος ο διάλογος και η δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο”:

Δημοσιογράφος: Αντιτίθενται οι πολίτες στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για επέκταση των δομών στο Φυλάκιο του Έβρου και στη μη ανταπόκριση διαλόγου και απαξίωσης της τοπικής κοινωνίας από την κυβέρνηση.

Μηταράκης: Είναι εντελώς λάθος αυτό που λένε. Η κυβέρνηση έκανε μία πρόταση, τη δομή που είναι 700 άτομα να την κάνουμε για 1500. Ακούσαμε τους κατοίκους και από 700 άτομα, η δομή γίνεται τελικά για 800. Αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις. Οι κάτοικοι συμφωνούνε στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, συμφωνούν με την παραμονή της δομής και έχει γίνει μεγάλο θέμα στην Ορεστιάδα γιατί από 700 άτομα γίνονται 800. Γίνεται για 800 στα πλαίσιο μιας αναβάθμισης της εγκατάστασης και ξέρετε ότι ο Έβρος έχει ζήσει προβλήματα στο παρελθόν. Η κυβέρνηση και άκουσε και συνεργάστηκε και άλλαξε το πρόγραμμά της.

Δημοσιογράφος: Γιατί πρέπει να είναι στον Έβρο η εγκατάσταση κ. Υπουργέ;

Μηταράκης: Γιατί είναι σημείο πρώτου ελέγχου. Από τη στιγμή που μπαίνουν στον Έβρο, πρώτος έλεγχος γίνεται στα σύνορα. Δεν μπορεί ο καθένας που μπαίνει να τον μεταφέρουμε με ατομικό Ι.Χ.

Δημοσιογράφος: Λένε οι άνθρωποι «είμαστε ακρίτες. Βάζουμε πλάτες σε τόσα και τόσα, να βάλουμε κι εδώ;»

Μηταράκης: Η δομή λειτουργεί εκεί 10 χρόνια. Δεν έχει δημιουργήσει ούτε μία μέρα πρόβλημα και έχει 700 θέσεις. Και όλη η ιστορία έχει γίνει γιατί από 700 πάμε 800. Πάμε 800 γιατί κάνουμε μία γενικότερη αναβάθμιση της εγκατάστασης. Ξέρετε είναι καθαρά συναισθηματικό το θέμα και κάπου έχει γίνει και πολιτικό. Η κυβέρνηση άκουσε, οι βουλευτές πίεσαν πάρα πολύ να υπάρξει μία λύση που να ανταποκρίνεται στις τοπικές ανάγκες, αυτό το κάναμε. Πάντως, να σας πω και κάτι; Επειδή έχω ακούσει πολλά για τις δομές. Στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο που λειτουργούν οι νέες δομές, είχαμε ακούσει τα απερίγραπτα fake news. Ένα χρόνο μετά οι δομές λειτουργούν κανονικότατα, είναι άδειες, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό που υποσχεθήκαμε στους νησιώτες και στους ακρίτες το κάναμε στη λεπτομέρεια. Το βασικό που γίνεται στο Φυλάκιο είναι ότι ενισχύομε τα μέτρα ασφαλείας. Τα ενισχύουμε έχοντας την εμπειρία των γεγονότων στον Έβρο. Είναι δεδομένο ότι στα σημεία εισόδου πρέπει να έχεις δυνατότητα σε περίπτωση περιστατικού να επηρεαστεί η τοπική κοινωνία.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email