Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Ειδικό σώμα προστασίας πανεπιστημίων, πιο αυστηρές οι ποινές

Στη δημιουργία ενός σώματος προστασίας των πανεπιστημίων που θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στα ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ευρεία σύσκεψη που είχε με τους πρυτάνεις. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η αναβάθμιση συνολικά των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια, ενώ αυστηροποιείται και η ποινική νομοθεσία για αδικήματα που τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή την φορά, φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα, αλλά έχει την ίδια ουσία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να προσθέσει, ότι αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. «Καθώς η Ελλάδα θα μπει στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Παρεμβάσεις σε τρεις κατευθύνσεις

Η πρώτη αφορά την ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Η δεύτερη αφορά την συνολική αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα επίπεδα. Ποια μέτρα δουλεύουν ποια δεν δουλεύουν. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων, όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

Η τρίτη αφορά στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση. Και εδώ ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος των Πρυτάνεων, είναι καθοριστικός. Όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των καθηγητών και των φοιτητών και για αυτό και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενους προς τους πρυτάνεις.

Στις προτάσεις, που όπως είπε, «πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος», στάθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι «αυτή η αποτρόπαια εικόνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κινητοποιεί ακόμη περισσότερο την κοινωνία».

Όσο για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ανέφερε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των Πανεπιστημίων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου και οι Πρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μπουραντώνης, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας. Κοινό σημείο όλων ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κι ότι απαιτείται, πέραν της συνεργασίας με την πολιτεία, η κινητοποίηση της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να τελειώσουν τα φαινόμενα ανομίας.

Πηγή: liberal.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email