Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού: Ο Ποντιακός Ελληνισμός ζητά κτίριο μεγαλύτερου εμβαδού για τη μελέτη της Γενοκτονίας

Ένα από τα απαιτούμενα και καίρια βήματα για να αποκτήσει ο προσφυγικός ελληνισμός το απαραίτητο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού έγινε μετά από δεκαετίες, στις 17 Μαρτίου 2021, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ ΑΕ και της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ.

Αντικείμενο της σύμβασης, που όπως σημειώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς, βγάζει από το περιθώριο τον προσφυγικό ελληνισμό, αποτελούν η μελέτη και η υλοποίηση της Β’ φάσης του έργου «Δημιουργική Επανάχρηση των κτηρίων Στρατωνισμού και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

Εκεί θα στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού όπου θα προβάλλεται η μακραίωνη ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού «έναν και πλέον αιώνα μετά τη βίαιη εκδίωξή του από τις πατρογονικές του εστίες, συμβάλλοντας στη μελέτη και προβολή του πολιτισμού, της λαογραφίας, της τέχνης και των γραμμάτων του».

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΠΟΕ, το μεγαλύτερο όφελος της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου «είναι η κατάδειξη των δεσμών του Ελληνισμού, η υπογράμμιση των μεγάλων δυνάμεων συνάφειας και του ενιαίου χαρακτήρα του Ελληνικού πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο και στις εστίες όπου άκμασε και διατηρήθηκε για αιώνες στην Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο».

Ο προβληματισμός και η πρόταση

Παρά τη θετική εξέλιξη της προόδου στην ίδρυση του Μουσείου, η ΠΟΕ εκφράζει στην επιστολή της την ανησυχία προς τους αρμόδιους φορείς –κάτι που έκανε σαφές και στον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη– σχετικά με το εμβαδό του κτηρίου που είναι μόλις 746 τ.μ.

Παράλληλα προτείνει, εντός του Μουσείου, την ίδρυση ειδικού τμήματος το οποίο θα αφορά στη μελέτη και την προβολή της Γενοκτονίας. «Η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος θα ήταν άλλωστε εναρμονισμένη με τις αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας του προσφυγικού Ελληνισμού στις οποίες έχει προχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων», σημειώνει στην επιστολή της η ΠΟΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο Τύπου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος:

Θεσσαλονίκη,27-4-2021 Αρ.Πρ.:10139 Δελτίο Τύπου Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με επιστολή την οποία απέστειλε…

Posted by Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος Panpontian Federation of Greece on Tuesday, April 27, 2021

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email