Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μπήκαν τα πρώτα διακριτικά στις στολές αστυνομικών των ομάδων «Δράση» και ΟΠΚΕ

Διακριτικά στις στολές τους τοποθετούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι αστυνομικοί των ομάδων «Δράση» και ΟΠΚΕ. Η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν το 50% όσων υπηρετούν στις δύο υπηρεσίες έχει ήδη προσθέσει τους ατομικούς αριθμούς στις στολές.

Στην περίπτωση των δικυκλιστών της ομάδας «Δράση», ο κωδικός κάθε αστυνομικού έχει πρώτα το γράμμα «Δ» και ακολουθεί ο αριθμός της ομάδας, για παράδειγμα, 26. Μεσολαβεί μία παύλα και έπεται ο αύξων αριθμός κάθε αστυνομικού στην ομάδα. Για παράδειγμα, ο πρώτος αστυνομικός της ομάδας «Δράση 26» έχει διακριτικό αριθμό Δ 26-1, ο δεύτερος Δ 26-2 κ.ο.κ. Σύμφωνα με αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής στην οποία υπάγεται η «Δράση», οι αστυνομικοί από 14 ομάδες έχουν ήδη κάνει τη σχετική προσθήκη στις στολές τους. Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο με βέλκρο, το οποίο οι αστυνομικοί έχουν προσαρμόσει στην πλάτη τους, στην εξωτερική επιφάνεια του αλεξίσφαιρου γιλέκου.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν τα διακριτικά και στις στολές των ανδρών της ΟΠΚΕ. Το γράμμα που επελέγη να χρησιμοποιηθεί είναι το «Κ». Ακολουθούν ο κωδικός της ομάδας, π.χ. «ΟΠΚΕ 235» και ο αριθμός του αστυνομικού μέσα στην ομάδα. Για παράδειγμα, το αυτοκόλλητο που φέρει στη στολή του ο πρώτος αστυνομικός της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας με κωδικό 235 είναι Κ 235-1. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές ομάδες έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, με τα διακριτικά να τοποθετούνται στο μπράτσο των αστυνομικών.

Παρόμοια διαδικασία ακολουθούν και οι δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Υπολογίζεται ότι 500-600 αστυνομικοί έχουν ήδη παραλάβει και φορέσει τα διακριτικά στις στολές τους. Σε αντίθεση πάντως με ό,τι ισχύει στην περίπτωση των αστυνομικών των «Δράση» και ΟΠΚΕ, τα διακριτικά που φέρουν στις στολές τους τα στελέχη της ΔΙ.ΑΣ. δεν έχουν κάποιο χαρακτηριστικό γράμμα αλλά 6 ψηφία.

Η σχετική διαταγή, δυνάμει της οποίας «τρέχει» η διαδικασία, εκδόθηκε στις αρχές Απριλίου και ήρθε ως απάντηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στις καταγγελίες για αυξημένα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Στο σχετικό έγγραφο εξάλλου περιγραφόταν ότι ένας από τους λόγους της πρωτοβουλίας ήταν «η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τον κάθε αστυνομικό». Σημειώνεται ότι διακριτικά και μάλιστα στα κράνη τους αναμένεται να τοποθετήσουν και οι αστυνομικοί από τις διμοιρίες της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) και της ΥΜΕΤ. Αντίθετα, οποιαδήποτε τοποθέτηση «μη προβλεπόμενων» εμβλημάτων στα κράνη και τις στολές, όπως σε αρκετές περιπτώσεις συνηθίζουν οι αστυνομικοί, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη