Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νέοι αργαλειοί ταξιδεύουν σε Σοφικό και Πτελέα του Έβρου – Η χειροτεχνία επιστρέφει

Με την προίκα του Ταμείου Ανάκαμψης, τον σχεδιασμό του ΥΠΠΟ και την υποστήριξη της Επιτροπής Ελλάδα 2021, νέοι αργαλειοί ταξίδεψαν σε συλλόγους σε Θράκη και Εβρο.

Ετσι, η χειροτεχνία επιστρέφει στην Ελλάδα αργά αλλά με προοπτικές ως οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα.

Παγκοσμίως, η τάση επιστροφής στην χειροτεχνία είναι ισχυρή για πλήθος λόγων. Ενας ολόκληρος κύκλος της οικονομίας κινείται από τον τομέα αυτό που περιλαμβάνει την υφαντουργία, την ξυλογλυπτική, την αγγειοπλαστική, κ.α. Στην Ελλάδα ο τομέας στηριζόταν αποκλειστικά σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες με την πολιτεία να απουσιάζει. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, κυρίως με την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που διαθέτει στην Ελλάδα αποκλειστικά 18 εκατομμύρια ευρώ για την χειροτεχνία, όπως έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Όταν επισκέφθηκε τη Θράκη τον Μάρτιο, στις συναντήσεις που είχε με συλλόγους και συνεταιρισμούς  που ασχολούνται με την χειροτεχνία, είδε το έργο των γυναικών αλλά και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό. Ετσι, επικοινώνησε με την Γιάννα Αγγελοπούλου, της παρουσίασε την εικονα που επικρατεί και αυτή ανέλαβε μέσω του πλεονάσματος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 να αναλάβει την αγορά αργαλειών και του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία τους.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά οι πρώτοι αργαλειοί  παραδόθηκαν στο Πλέτενο Ξάνθης  στην ΚΟΙΝΣΕΠ (δύο αργαλειοί), στο Σοφικό Εβρου στον Εκπολιτιστικό Καλλιτεχνικό Λαογραφικό όμιλο γυναικών  (ένας αργαλειός) και στην Πτελέα Έβρου στον Σύλλογο Γυναικών Πτελέας (ένας αργαλειός) και μπήκαν και σε λειτουργία! Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Πλέτενο της Ξάνθης είναι 15 οι γυναίκες που εργάζονται στον συνεταιρισμό δημιουργώντας ιδιαίτερα αξεσουάρ και υφάσματα που διατίθενται για πώληση.

Όπως επισημαίνει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς ήδη υποβλήθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρώτο ολοκληρωμένο Τεχνικό Δελτίο για την δημιουργία πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης για την υφαντουργία, την αγγειοπλαστική και την ξυλογλυπτική.

Πηγή: iefimerida.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη