Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Νέοι τριγμοί στην τουρκική οικονομία

«Μαύρη Δευτέρα» χαρακτηρίζουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές της Τουρκίας τη χθεσινή ημέρα, καθώς οι μετοχές, τα ομόλογα και η λίρα έκαναν «βουτιά», μετά τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καθαιρέσει για άλλη μία φορά άλλον έναν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, αλλά και να υπογράψει το διάταγμα για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών.

Για να κατανοήσει κανείς την εμμονή του Ερντογάν να αλλάζει κεντρικούς τραπεζίτες, είναι καλό να λάβει υπόψη του την ισλαμική αντίληψη περί χρηματοπιστωτικών, στην οποία υπάρχουν εκτεταμένες θεωρίες γιατί πρέπει να αποφεύγονται τα επιτόκια. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποσαφηνίσει ότι υιοθετεί την ισλαμική προσέγγιση, αποκαλώντας τα επιτόκια «μητέρα όλων των δεινών», ενώ και ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας είπε χθες ότι «κάθε μουσουλμάνος πρέπει να καταπολεμάει τους τόκους». Και ενώ επικρατούσε αναστάτωση με την αλλαγή στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, με διάταγμα που εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ερντογάν απέσυρε την υπογραφή της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών! Το ενδεχόμενο της αποχώρησης ήδη είχε συζητηθεί με αφορμή τα δικαιώματα των ατόμων όλων των σεξουαλικών κατευθύνσεων, που επίσης διασφαλίζονται στο ίδιο σύμφωνο. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και στελέχη των κομμάτων του AKP, ήδη είχαν μιλήσει εναντίον του συμφώνου, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με τις αρχές και τις παραδόσεις της Τουρκίας.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, με μήνυμά του υποστήριξε πως το τουρκικό κράτος με τη δική του νομοθεσία μεριμνά για τις γυναίκες. Η Τουρκία το 2011 ήταν αυτή που είχε πρωτοστατήσει για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η ποινή Ντεμιρτάς

Μέσα σε αυτό το κλίμα η αντιπολίτευση τονίζει πως η εισαγγελική έρευνα για την απαγόρευση της λειτουργίας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP προκαλεί πολλά ερωτήματα για τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης. Xθες, ανακοινώθηκε και ποινή κάθειρξης 3,5 ετών για τον πρόεδρο του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου της Τουρκίας. Ο Ντεμιρτάς παραμένει προφυλακισμένος από το 2016 με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι προθέσεις Ερντογάν

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως ο Ερντογάν με την απόφασή του για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προσπαθεί να συσπειρώσει τους συντηρητικούς οπαδούς του αλλά και να προσελκύσει για συνεργασία και άλλα κόμματα, όπως το Saadet αλλά και την οικογένεια Ερμπακάν. Για το HDP, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει κάνει ο ίδιος κάλεσμα στους εισαγγελείς και στους δικαστές για την απαγόρευσή του. 

πηγή:kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email