Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νέος Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Με βάση τον αριθμό ΑΦΜ η πρόσβαση στο σύστημα

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 08:00 το πρωί, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ που απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ).

Το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022 (παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010).

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou-gia-suntaxioukhous-eephka-proen-oaee

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και ασφάλιση / Αποζημιώσεις και παροχές / Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους eΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά κατά τις ημερομηνίες του παρακάτω πίνακα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους και έως τις 18.07.2022 και ώρα 23:59, οπότε η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για όλα τα ψηφία ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΗΦΙΟ ΑΦΜ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

1,2 13.07.2022
3,4 14.07.2022
5,6 15.07.2022
7,8 16.07.2022
9,0 17.07.2022
ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΑ 18.07.2022

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται από τους ίδιους τους δικαιούχους και όχι μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ. Η αίτηση συμπληρώνεται αποκλειστικά από τους δικαιούχους και όχι από τους ωφελούμενους αυτών.

Στην αίτηση των δικαιούχων συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των ωφελουμένων μελών τους.

Υποβολή αιτήσεως μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή. Αιτήσεις που υποβάλλονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και όχι μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ δεν εξετάζονται. Αν δύο δικαιούχοι της παροχής είναι σύζυγοι, δίνεται η δυνατότητα να λάβουν και οι δύο Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ακόμα και αν επιλεγόμενος βάσει της μοριοδότησης είναι μόνο ο ένας.

Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται μία αίτηση από τον σύζυγο που βάσει των κριτηρίων του Πίνακα Μοριοδότησης συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια και έχει περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί, ο/η οποίος/α θα δηλώνει στα ωφελούμενα μέλη, εκτός από τα παιδιά του/της, και τον/τη δικαιούχο σύζυγό του/της. Ο/Η δικαιούχος σύζυγος που δηλώνεται ως ωφελούμενο μέλος δεν μοριοδοτείται.

Η δυνατότητα ταυτόχρονης επιλογής και των δύο συζύγων βάσει της μοριοδότησης του ενός δίνεται και στην περίπτωση που υποβληθούν από αυτούς ξεχωριστές αιτήσεις, εφόσον συμπληρώσουν στις αιτήσεις τους τα ζητούμενα στοιχεία του/της συζύγου.

Τυχόν ωφελούμενα παιδιά ή συνοδοί μπορούν να δηλώνονται και στις δύο αιτήσεις, αλλά σε περίπτωση επιλογής των γονέων τους θα εκδοθεί μία επιταγή επ’ ονόματί τους στο πλαίσιο της αίτησης του δικαιούχου γονέα που συμπληρώνει τα περισσότερα μόρια.

Τα ανήλικα παιδιά θα δηλώνονται υποχρεωτικά και από τους δύο συζύγους για τη μοριοδότηση. Στην περίπτωση που το ίδιο άτομο υποβάλει αίτηση ως δικαιούχος και δηλωθεί και ως ωφελούμενο μέλος του συζύγου του, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η αίτηση που υπέβαλε ως δικαιούχος.

Αν ο ένας μόνο σύζυγος είναι δικαιούχος της παροχής και ο άλλος είναι έμμεσα ασφαλισμένο μέλος αυτού, ο δικαιούχος σύζυγος υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνοντας στα ωφελούμενα μέλη και τον/τη σύζυγό του. Σε κάθε αίτηση πρέπει να δηλώνονται όλα τα ανήλικα παιδιά των δικαιούχων έως 18 ετών (μη συμπληρωμένο το 18ο έτος), ακόμα και αν δεν εντάσσονται ηλικιακά στα ωφελούμενα, προκειμένου να μοριοδοτηθούν γι’ αυτά οι γονείς τους.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, καταβάλλοντας μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα στις νήσους Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις και στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της νήσου Σάμου έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%.

Και στο νέο πρόγραμμα ισχύουν αυξημένες τιμές επιδότησης, οι οποίες αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, για τον μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη