Με σύνθημα επόμενης τετραετίας τους «καλύτερους μισθούς» γραμμένο στην προεκλογική «σημαία» των εισοδημάτων οδεύει προς τις κάλπες η κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι το ερχόμενο καλοκαίρι, έπειτα από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου, θα έχει την πολιτική κυριαρχία ώστε να ξεκλειδώσει τον σχεδίασμά της για τις νέες αμοιβές στο Δημόσιο μαζί με τα ειδικά μισθολόγια. Με την αποστροφή «όσο η οικονομία θα μεγεθύνεται τόσο η ανταμοιβή τους θα επεκτείνεται», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από τη Βουλή απέναντι στις Ενοπλες Δυνάμεις ότι από την 1η Ιανουάριου του 2024 θα έχουν αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο «με σημαντικές βελτιώσεις». Η εξαγγελία αναμόρφωσης του μισθολογίου περίπου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς δεν θα υπάρξει οριζόντια αλλά κλιμακωτή εφαρμογή των αυξήσεων, είχε γίνει στην τελευταία ΔΕΘ μαζί με την προαναγγελία νέου μισθολογίου για 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ.
Πλέον τρέχουν οι υπολογισμοί για τις μισθολογικές παρεμβάσεις και στις ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά, όπως δείχνει το γράψε-σβήσε στα κυβερνητικά παρασκήνια, για το ετήσιο κόστος από τις αυξήσεις στο Δημόσιο είναι αναθεωρημένα προς τα πάνω. Αυτή
τη στιγμή το συνολικό κονδύλιο, μαζί με τα ειδικά μισθολόγια, εκτιμάται έως και στα 900 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πηγές, το μπάτζετ μόνο για τους ένστολους υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 90 έως και 100 εκατ. Βεβαίως ο Μητσοτάκης δεν μίλησε με αριθμούς χθες, καθώς αναμένεται στους επόμενους μήνες η επίσημη πρόταση, ωστόσο πρόταξε την «επιτελική», κατά τον ίδιο, «αντίληψη» για τους ενστόλους, από την υγεία μέχρι τα επιδόματα και την ανέλιξή τους, προαναγγέλλοντας πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για προς το παρόν ακάλυπτες εκκρεμότητες που αφορούν τους ΕΠΟΠ.
Με την παρέμβασή του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε ουσιαστικά μέσα από απολογισμό πεπραγμένων και από μηνύματα στήριξης σε ένα προνομιακό για τη ΝΔ ακροατήριο, όπως είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να ενισχύσει συνολικά το προεκλογικό αφήγημα για καλύτερες αμοιβές
και να βγάλει εκ νέου το «όπλο» των συγκρίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και η συζήτηση εξελίχθηκε σε άλλη μία μετωπική αντιπαράθεση κορυφής.
Ηταν προδιαγεγραμμένο ότι ο Μητσοτάκης θα στήριζε τις επιθέσεις του προς την Κουμουνδούρου πατώντας (και) στην απόφαση αποχής
από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. «Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους, όχι απεργούς» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «στη δημοκρατική ομαλότητα». Στα πεδία της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση διατηρεί ευρύ προβάδισμα, όπως αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Εξ ου και ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε χρόνο σε επιθέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αντιτάχθηκε σε όλες τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας και στα εξοπλιστικά προγράμματα και ότι παρέδωσε την ελληνική αμυντική βιομηχανία «διαλυμένη, στα όρια της χρεοκοπίας».
Σύγκρουση και για τον «πατριωτισμό»
Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους ήταν οι απαντήσεις του Τσίπρα που απέκρουσε τα κυβερνητικά «πυρά» περί «εθνικής εξαίρεσης» σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής με την κατηγορία ότι πρώτο το Μαξίμου ρίχνει τις ένοπλες δυνάμεις «στην αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», εγκαλώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του για έλλειμμα πατριωτισμού. «Δεν είπα ποτέ- απαντησε ο Πρωθυπουργός ότι «υπάρχουν κάποιοι λιγότερο πατριώτες από ό,τι κάποιοι άλλοι, εσείς λέγατε στον αντιμνημονιακό οίστρο σας οτι είμαστε “υποταγμένοι, νενέδες και γερμανοτσολιάδες”».
Οσο κι αν επιχείρησε και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον δικό του, θετικό απολογισμό διακυβέρνησης για τις Ενοπλες Δυνάμεις, έριξε πολύ περισσότερα βάρος εκ νέου στις πιέσεις προς τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές. «Από την πολλή προστασία είχε καλωδιωμένους τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων (…) Πατερούλης και μεγάλος αδελφός ταυτόχρονα» είπε, χρεώνοντας στον Πρωθυπουργό «κορόνες» και «υποκρισία» προκειμένου να αποφύγει τις εξηγήσεις. Ενδεικτικός των ισχυρών προεκλογικών ντεσιμπέλ ήταν ο κύκλος αντιπαράθεσης ακόμα και για τον ύμνο του ΕΑΜ, που επέλεξε (σε διασκευή) ο Τσίπρας ως μουσικό χιιλί στην προ ημερών ομιλία ιου στην Πάτρα. «Επιμένετε να μας θυμίζτετε τους εμφύλιους διχασμούς» είπε ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα να σηκώνει το γάντι: «Αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση» -είπε- «τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε όλοι μαζί».
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ