Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Νέο κλειστό γυμναστήριο Αλεξ/πολης: Δεν αλλάζει ο χώρος ανέγερσης του, περίπου τα μισά δέντρα του άλσους θα παραμείνουν

Στη θέση του Φυτωρίου θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει το νέο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, μετά από την πρωτοβουλία πολιτών που ζητούν με περίπου 280 υπογραφές να διασωθεί το άλσος και να κατασκευαστεί σε άλλη έκταση το κλειστό.

Όπως ενημέρωσε το σώμα ο Δήμαρχος, η συγκεκριμένη έκταση, από το 1978 ως το 1999 ήταν χαρακτηρισμένη ως ζώνη κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Το 1999, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίστηκε ως χώρος αθλητικού κέντρου. Ακολούθησαν αποφάσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, πολεοδομική μελέτη, όπου επίσης ορίζεται ξεκάθαρα ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ το 2016, κυρώθηκε από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ η πράξη εφαρμογής της περιοχής των Μαϊστριανών και εκπονήθηκε η πρώτη μελέτη για το κλειστό. Ο χώρος προβλέφθηκε για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου καθώς αυτή η χρήση γης προβλέπεται και στο σχέδιο πόλης, ενώ εκτιμάται ότι ως τέλος του χρόνου θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του.

Για τα δέντρα

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαμπούκης, στην περιοχή, υπάρχουν όντως κάποια αφημένα δέντρα, τα οποία πρωτοφυτεύτηκαν από το δασαρχείο, όταν ήταν ακόμη μικρά, και τώρα έχουν πάρει τη μορφή μικρού δασυλλίου, αφού αφέθηκαν και δεν μεταφυτεύτηκαν όταν έπρεπε. Είναι αδύνατον, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία, να μεταφυτευτούν τώρα. Αριθμητικά, είναι περίπου 500 και από αυτά, σχεδόν τα μισά θα πρέπει να υλοτομηθούν για να γίνουν οι εργασίες κατασκευής του γηπέδου. Σύμφωνα με τον κτηριακό κανονισμό, σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να φυτεύονται ή να διατηρούνται 1 δέντρο ανά 200 τμ . Στην περίπτωσή μας, στην έκταση των 46.000 τμ αναλογούν 228 δέντρα, αριθμός που καλύπτεται από τα δέντρα που θα απομείνουν μετά τις πρώτες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου. Ο Δήμαρχος σημείωσε πως το Δασαρχείο με έγγραφό του τον Ιούνιο του 2020 δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για την υλοποίηση του έργου, αφού η έκταση δεν υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Ο κ. Ζαμπούκης πρότεινε πέριξ των δύο συγκροτημάτων, του κλειστού γυμναστηρίου και κολυμβητηρίου, στην υπάρχουσα έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου, να γίνει μία αναδάσωση, όχι μόνο με 250 δέντρα, αλλά με πολλά περισσότερα.

Από την πλευρά της παράταξης Πόλη & Πολίτες ο Γιάννης Βαταμίδης επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα λυπηρό να κόβονται δέντρα, ωστόσο το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους συλλόγους και τα παιδιά της πόλης μας. Σημείωσε πως αποτελεί πρόταση και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης να γίνει μία ολοκληρωμένη παρέμβαση δενδροφύτευσης και δημιουργίας υποδομών, ώστε ο κόσμος να μπορεί να κάνει τη βόλτα του στη φύση.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου – Εφημερίδα Γνώμη

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη