Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Νέο μηχάνημα PET/CT για εξετάσεις ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μηχανήματα PET/CT, απαραίτητα για εξετάσεις ογκολογικών ασθενών αποκτούν ακόμη τέσσερα νοσοκομεία της χώρας, με το υπουργείο Υγείας να έχει “τρέξει” τη διαδικασία για την όσο πιο γρήγορη εγκατάσταση των μηχανημάτων και τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών που μετακινούνταν εκτός των πόλεών τους για να εξεταστούν.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερα υπερσύγχρονα μηχανήματα ποζιτρονικής αξονικής τομογραφίας PET/CT, τα οποία αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, αναμένεται να εγκατασταθούν στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Λάρισας, της Αλεξανδρούπολης και του Ηρακλείου.

Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για την ανακατασκευή των χώρων όπου θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα. Η διαδικασία γίνεται σύμφωνα με κάποια κριτήρια σε σχέση με τους χώρους εγκατάστασης και μπορεί να αποβεί χρονοβόρα. Ωστόσο, με συντονισμένες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, ο χρόνος μειώθηκε και η έκδοση των οικοδομικών αδειών αποτελεί την αρχή της αντίστροφης μέτρησης έως ότου τα μηχανήματα είναι στη διάθεση των ασθενών.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι Περιφέρειες του Έβρου (νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης), της Ηπείρου (Νοσοκομείο Ιωάννινων), της Θεσσαλίας (Πανεπιστημιακό Λάρισας) και της Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) αποκτούν για πρώτη φορά PET/ CT. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ασθενείς, δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται ταξιδεύοντας στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν σε αυτή την απεικονιστική εξέταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς από Εβρο και Ιωάννινα ταξίδευαν έως τη Θεσσαλονίκη ή πήγαιναν σε ιδιωτικά κέντρα, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνσή τους, ενώ από την Κρήτη ταξίδευαν στην Αθήνα προκειμένου να κάνουν την εξέταση.

Με τη δωρεά των σύγχρονων απεικονιστικών μηχανημάτων, τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Λάρισας, της Αλεξανδρούπολης και του Ηρακλείου, θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις υγειονομικές υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασθενείς τους ενώ παράλληλα θα “ανακουφιστούν” τα νοσοκομεία που ήδη διαθέτουν αυτά τα μηχανήματα καθώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής. Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν, ήδη, εννέα μηχανήματα PET/CT.

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων/υπολογιστική τομογραφία (PET/CT), αποτελεί μια τεχνολογική καινοτομία στο χώρο της μοριακής ιατρικής, που βρίσκει πολλές εφαρμογές στη Νευρολογία, την Καρδιολογία και κυρίως την Ογκολογία. Πρόκειται για μια απεικονιστική εξέταση που δείχνει τη λειτουργία των διαφόρων ιστών και οργάνων. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκτός της προμήθειας των μηχανημάτων περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση και υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών, για την εγκατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη