Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Νίκη της Σαμοθράκης»: Οι προβολές της ιστορικής ταινίας ολοκληρώνονται

Ένα σπάνιο κινηματογραφικό ποίημα από μια πλημμυρίδα εικόνων, οι οποίες αγγίζουν τη νεοελληνική πραγματικότητα και μαζί τη βαθιά πολιτισμική μας μνήμη, που αποθεώθηκε από το κοινό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1990, η ταινία «Νίκη της Σαμοθράκης» του Δήμου Αβδελιώδη ολοκληρώνει τις διαδικτυακές προβολές της μέσω της πλατφόρμας του ticketservices.gr στις 4 Μαΐου 2021. Την ταινία προλογίζει ο Δήμος Αβδελιώδης.

Ταινία πολυεπίπεδη, που παραμένει ακόμα ανεξερεύνητη, έχοντας συνδέσει την αρχαία υπερρεαλιστική ποίηση του Αριστοφάνη μ’ αυτήν του Ανδρέα Εμπειρίκου, με έναυσμα την ανταγωνιστική σχέση μεταξύ δύο γειτονικών επιχειρήσεων της δεκαετίας του ‘80, Σιδεράδων από την Σάμο και Φαναριτζήδων από την Σαμοθράκη, που οι προπαπούδες τους είχαν μετοικήσει στην Αθήνα στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, με σκηνές ξεκαρδιστικές που θυμίζουν κωμωδίες του Τσάπλιν αλλά και μυσταγωγικές σκηνές, δείχνει το ασταμάτητο κυνηγητό για την κατάκτηση της πολυπρόσωπης, φτερωτής Νίκης, καταγράφοντας νικητές και ηττημένους, πρωτοπόρους και ουραγούς που δε παύουν να την αναζητούν ως την ανθρώπινη ευτυχία. Μια ιδέα που την δημιούργησε από την αρχαιότητα το πνεύμα του ελληνισμού και που είναι διαρκώς επίκαιρη ως το ύψιστο πανανθρώπινο αγαθό.

Υπόθεση:

Ο Γρηγόριος και ο Δαρείος Πέρδικας ήρθαν πριν από πολλά χρόνια από τη Σάμο στην Αθήνα και άνοιξαν σιδεράδικο. Γείτονάς τους έγινε ο Μιλτιάδης Παγώνας από τη Σαμοθράκη, όταν άνοιξε δίπλα τους φανοποιείο. Οι σχέσεις τους, από την πρώτη κιόλας μέρα που γειτόνεψαν, ήταν εχθρικές. Η έχθρα τους παραμένει ανεξάντλητη στο χρόνο κι ας περνάνε οι γενεές. Σήμερα, στο σιδεράδικο και στο φανοποιείο δουλεύουν τα εγγόνια των αδερφών Πέρδικα και του Παγώνα. Το σιδεράδικο περνάει δύσκολες μέρες και ο εγγονός Παγώνας επιδιώκει να το αγοράσει. Τα πράγματα όμως, θα πάρουν μια εντελώς απρόβλεπτη τροπή…

Μια πρωτότυπη σάτιρα-κωμωδία του Δήμου Αβδελιώδη, που καταγράφει αλληγορικά και σε πολλά επίπεδα τη Χώρα μας, μέσα από τις έντονες ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ δύο οικογενειών, γειτονικών επιχειρήσεων, ενός σιδεράδικου και ενός φανοποιείου αυτοκινήτων, έτσι όπως εξελίσσονται και μεταβάλλονται μέσα σε τρεις γενιές, από την έχθρα έως τη συμφιλίωση.

Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης.

Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Οδυσσέας Παυλόπουλος.

Σκηνικά: Φαίδρα Οικονόμου, Δημήτρης Παππάς.

Κοστούμια: Σοφία Παπαχρήστου.

Παίζουν: Θανάσης Δενδρής, Σπύρος Σακκάς, Δήμος Αβδελιώδης, Δημήτρης Πρίφτης, Μαρία Καραμπάτσου κ.α.

Διάρκεια: 70′

Αγορά Εισιτηρίων:https://www.ticketservices.gr/event/niki-tis-samothrakis-online-streaming

Τιμή: 8€

Ειδική προσφορά εισιτηρίων: 6 € (από Μ. Παρασκευή έως Κυριακή του Πάσχα).

Πηγή: zougla.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη