Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου «Ανανέωση και τροποποίηση υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης, Ν. Έβρου» από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μία σειρά παρεμβάσεων, τις οποίες έχει θέσει ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες η διοίκηση του ΟΛΑ.
Η υφιστάμενη κατάσταση
Σήμερα, το αλιευτικό καταφύγιο της Μάκρης, φιλοξενεί μόνιμα 10 επαγγελματικά σκάφη παράκτιας αλιείας και κατά την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής περίπου 200 ερασιτεχνικά σκάφη.
Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:
– Προσήνεμο μώλο συνολικού μήκους 280 μ που προστατεύει το λιμένα από τους κυματισμούς του νότιου και νοτιοδυτικού τομέα.
– Υπήνεμο μώλο συνολικού μήκους 101 μ που προστατεύει το λιμένα από τους κυματισμούς του νότιου και νοτιοανατολικού τομέα.
– Βορειοανατολική λιμενολεκάνη εμβαδού 2.000 τ.μ. με κύκλο ελιγμών διαμέτρου 30 περίπου μ. και βάθος της τάξης των -2 μ. με αναφορά στη μέση στάθμη θάλασσας,
– Νοτιοδυτική Βορειοανατολική λιμενολεκάνη εμβαδού 20.000 τ.μ. με κύκλο ελιγμών διαμέτρου 1200 περίπου μ. και βάθος της τάξης των -3,5 μ. με αναφορά στη μέση στάθμη θάλασσας,
– Κρηπιδώματα περιμετρικά, σε συνολικό μήκος 750 περίπου μ., θεμελιωμένα σε βάθη 2,50-3,50 μ. Διαθέτει δύο ράμπες για την καθέλκυση σκαφών, μία σε κάθε λιμενολεκάνη. Στο βορειοανατολικό άκρο της νοτιοδυτικής λιμενολεκάνης διαμορφώνεται προβλήτας μήκους 75 μ και πλάτους 15 μ.
Επίσης το αλιευτικό καταφύγιο διαθέτει ανοικτό χερσαίο χώρο συνολικού εμβαδού 8 στρεμμάτων, ασφαλτοστρωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, 2 μικρούς αποθηκευτικούς χώρους συνολικού εμβαδού 37,52 τ.μ., ανοικτό υπόστεγο χώρο εμβαδού 81,56 τ.μ., δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης σκαφών και ηλεκτροφωτισμού με ιστούς φωτισμού.
Στο αλιευτικό καταφύγιο δραστηριοποιούνται ο Ο.Λ.Α. , το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξ/πολης, ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών παράκτιας αλιείας, σύλλογοι ερασιτεχνικών σκαφών και λοιποί χρήστες (κάτοχοι άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου ειδών καντίνας).
Τα προτεινόμενα έργα
-Κατασκευή κυματοθραύστη, μήκους 120 μέτρων, στα ανατολικά της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου για την μείωση της κυματικής διαταραχής στο εσωτερικό του.
-Αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 λόγω θυελλωδών νότιων ανέμων σε τμήμα του προσήνεμου μώλου, μήκους 110 μ. με την παράλληλη κατασκευαστική βελτίωση της προστασίας τμήματος του προσήνεμου μώλου με ογκόλιθους θωρακίσεως.
Ο προτεινόμενος κυματοθραύστης, με πρανή από φυσικούς ογκόλιθους κλίσης 1:2 θα κατασκευασθεί ανατολικά της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου και σε απόσταση 95 περίπου μέτρα από την άκρη του προφυλακτήριου τοίχου του ακρομωλίου έως και τον άξονα της στέψης του κυματοθραύστη. Θα έχει μήκος στέψης 120 μ., ενώ το ενώ το πλάτος της θα είναι 4,0 m. Η στάθμη της στέψης προβλέπεται να είναι ίση με +2,0 μ, λαμβανόμενη με αναφορά στη Μέση Στάθμη Θάλασσας (ΜΣΘ).
Υποστηρικτικές εγκαταστάσεις
Για την κατασκευή της υπό μελέτη τροποποίησης θα πραγματοποιηθεί διαμόρφωση εργοταξίου την ξηρά, το δυνατόν πλησιέστερα στο σημείο βύθισης των ογκολίθων. Εντός του εργοταξίου αναμένεται να εγκατασταθεί container για την αποθήκευση εξοπλισμού, container για τη χρήση του ως γραφείου προσωπικού κατασκευής του έργου, χημικών τουαλετών (σε περίπτωση κατά την οποία κριθεί ότι το προσωπικό κατασκευής του υπό μελέτη έργο δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί από τις υφιστάμενες χημικές τουαλέτες εξυπηρέτησης της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού καταφυγίου), και γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος. Στο εργοτάξιο θα πραγματοποιείται επίσης η προσωρινή αποθήκευση των ογκολίθων, μέχρι τη μεταφορά τους στο σημείο της κατασκευής με τη χρήση πλωτού γερανού, όπου και θα τοποθετούνται σύμφωνα με την προτεινόμενη διατομή του έργου.
Αναγκαία υλικά κατασκευής
Για την κατασκευή του κυματοθραύστη αναμένεται ότι θα απαιτηθούν:
20.000 m3 ογκόλιθων, περίπου, βάρους 4,5 – 7,5 ton περίπου, για την κατασκευή της εξωτερικής στρώσης (υλικό θωρακίσεως).
21.000 m3 ογκόλιθων περίπου για την κατασκευή της εσωτερικής στρώσης και του πυρήνα.
Πηγή: gnomionline.gr – Συντάκτης: Κική Ηπειρώτου