Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νατάσα Γκαρά : Ανάγκη λήψης μέτρων για την επιστροφή των χρημάτων των σχολικών εκδρομών

Στη Βουλή των Ελλήνων έφερε το θέμα της επιστροφής των χρημάτων που έχουν δοθεί για τις σχολικές εκδρομές και τελικά ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά κατέθεσε την εν λόγω ερώτηση από κοινού με τον Τομεάρχη Παιδείας και την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φίλη Νίκο και κα Τζούφη Μερόπη αντίστοιχα, ενώ την συνυπέγραψαν ακόμη 28 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως παρότι κανονικά για τις σχολικές εκδρομές που αναβάλλονται λόγω έκτακτων και αναπόφευκτων καταστάσεων, προβλέπεται η πλήρης επιστροφή των χρημάτων στους μαθητές (Υ.Α. 20883/ΓΔ4/2020 και π.δ. 7/2018), εντούτοις η Κυβέρνηση της ΝΔ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε στις 25-02-2020 συμπεριέλαβε εξαίρεση σύμφωνα με την οποία η τουριστική επιχείρηση δύναται να «προσφέρει» στον πελάτη (δηλ. στο σχολείο) αντί της επιστροφής χρημάτων «ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος 18 μηνών».

Η παραπάνω φανερά λανθασμένη, άδικη και προβληματική απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση, εκτός από ανεφάρμοστη,  έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε αδιέξοδο πολλά σχολεία. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες Συλλόγων Γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και των ίδιων των μαθητών, καθώς σχεδόν παντού παρατηρείται καθυστέρηση ή και άρνηση επιστροφής των χρημάτων που δόθηκαν σε ταξιδιωτικά πρακτορεία για τις σχολικές εκδρομές.

Από την άλλη σωστά επισημαίνεται στην ερώτηση πως και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι επίσης εκτεθειμένα καθώς πιθανότατα είχαν προχωρήσει και αυτά σε κάποιες προκαταβολές προς ξενοδόχους ή μεταφορείς στην Ελλάδα ή το εξωτερικό για την πραγματοποίηση των εκδρομών.

Καταλήγοντας οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Τουρισμού αν προτίθενται να λάβουν άμεσα μέτρα για να επιστραφεί το σύνολο των χρημάτων  που έχουν καταβληθεί από μαθητές και σχολεία για εκπαιδευτικές εκδρομές, που ακυρώθηκαν λόγω πανδημίας.

Επιπλέον, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν αν πρόκειται να λάβουν άμεσα μέτρα για να υποστηρίξουν τα ταξιδιωτικά γραφεία που έχουν προκαταβάλει χρήματα και σήμερα δυσκολεύονται να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα σχολεία και τους μαθητές.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη