Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΝΑΤΟ: Μηχανισμός στρατιωτικής απεμπλοκής Ελλάδας – Τουρκίας

Ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα, ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής μεταξύ τους.

Την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα το Globe Sec Bratislava Forum στο οποίο έχει προγραμματιστεί να είναι ομιλητές ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ καλεσμένοι είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Έχουν υπάρξει συνεννοήσεις δια της διπλωματικής οδού, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ώστε να γίνει μια πρώτη μετά από πολλούς μήνες συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Μελέτης, η τουρκική πλευρά φρόντισε να διαρρεύσει αυτό το ενδεχόμενο με σκοπό να προκαταλάβει τις συνεννοήσεις, οι οποίες βάζουν και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να έχει περιεχόμενο αυτή η συνάντηση.

Δεν έχει ακόμα καθοριστεί ούτε η ημέρα για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει και στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο ΝΑΤΟ, έγιναν πολλές διεργασίες από τον Γ. Στόλτενμπεργκ για να καταλήξουμε σε ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης και αποφυγής ατυχημάτων που είναι τελικά μια κόκκινη γραμμή, η οποία – σύμφωνα με την πρακτική – θα αφορά απευθείας επικοινωνία και επί του πεδίου όταν υπάρχει αντιπαράθεση.

Είναι σαφές ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ ήθελε να παρουσιάσει ότι το ΝΑΤΟ είναι ενεργό, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ δυο κρατών – μελών, κρατώντας ίσες αποστάσεις. Η ανακοίνωσή του διευκολύνει τους χειρισμούς της Γερμανικής προεδρίας.

Συνομιλίες Ισραήλ – Λιβάνου για ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ και ο Λίβανος ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς που έχουν με επικαλυπτόμενο τμήμα της ΑΟΖ τους. Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται μετά από αμερικανική μεσολάβηση. Και θα είναι μια ακόμη διαδικασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, διαμορφώνοντας όλη τη ζώνη από τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα με την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία, περιοχή όπου οι οριοθετήσεις λύνονται με ειρηνικό τρόπο.

Πηγή: ΕΡΤ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email