Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Να εφοδιαστούν με τρόφιμα προέτρεψε τους πολίτες η Κίνα – Εκείνοι τρέχουν και αγοράζουν λάχανα, ρύζι και αλεύρι

Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας εξέδωσε αργά τη Δευτέρα ανακοίνωση με την οποία καλεί τις τοπικές κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αποθηκεύουν προϊόντα καθημερινής ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών, λαδιών και πουλερικών.

Το υπουργείο προέτρεψε επίσης τις τοπικές αρχές να βεβαιωθούν ότι οι πολίτες θα έχουν «επαρκή προμήθεια» βασικών ειδών γι’ αυτόν χειμώνα έως την επόμενη άνοιξη. Παράλληλα, ζήτησε να διατηρήσουν τις τιμές σταθερές, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το κόστος των λαχανικών έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την Κίνα λόγω των ασυνήθιστα έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν τις καλλιέργειες.

Η ξαφνική προειδοποίηση προκάλεσε σοκ στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη, καθώς πολλοί άρχισαν να κάνουν εικασίες για το σκεπτικό του υπουργείου Εμπορίου. Η κυβέρνηση «δεν μας είπε καν να αποθηκεύουμε αγαθά όταν ξέσπασε η επιδημία του Covid στις αρχές του 2020», έγραψε ένας χρήστης του Weibo, απαντώντας στην είδηση. Ένας άλλος υπέθεσε ότι οι αρχές υπενθύμιζαν στους ανθρώπους ότι «ίσως να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά την τιμή των λαχανικών αυτό το χειμώνα».

Κίνα: Ουρές στα σουπερμάρκετ μετά την σύσταση του υπουργείου

Πάντως την Τετάρτη, οι καταναλωτές στο Πεκίνο έτρεξαν να προμηθευτούν λάχανο, ρύζι και αλεύρι για τον χειμώνα.

Μια μεγάλη ουρά σχηματίστηκε στον πάγκο με τα λάχανα του σουπερμάρκετ, καθώς πολίτες αγόραζαν προμήθειες του εν λόγω λαχανικού που παραδοσιακά αποθηκεύεται στο σπίτι και καταναλώνεται τους χειμερινούς μήνες.

«Θα είναι ένας κρύος χειμώνας, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αρκετά για να φάμε», είπε μια γυναίκα που φόρτωνε ρύζι σε ένα ποδήλατο έξω από ένα σουπερμάρκετ στο κέντρο του Πεκίνου.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι είπαν ότι δεν υπήρχε ανάγκη να αγοράσουν περισσότερα τρόφιμα από το κανονικό. «Δεν υπάρχει ανάγκη. Πού θα μπορούσα να αποθηκεύσω λαχανικά στο σπίτι; Παίρνω αρκετά για τις καθημερινές μου ανάγκες», είπε ο Σι, ένας συνταξιούχος από το Πεκίνο,, φεύγοντας από ένα άλλο σουπερμάρκετ. Άλλοι, πάλι, είπαν ότι δεν αναμένουν ελλείψεις, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα.

«Επί του παρόντος, η προμήθεια των απαραίτητων καθημερινών προϊόντων είναι επαρκής, και η προμήθεια θα είναι πλήρως εγγυημένη», ανέφερε σύμφωνα με το δίκτυο ο Τζου Σιαολιάνγκ, διευθυντής του τμήματος Προώθησης της Κατανάλωσης στο υπουργείο. Ωστόσο και σήμερα υπήρξαν εικόνες όπου καταναλωτές έσπευδαν πανικόβλητοι να κάνουν τις αγορές τους, με αρκετούς να παραπονιούνται διαδικτυακά για άδεια ράφια σουπερμάρκετ, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην κλιμακούμενη έξαρση της Covid-19. «Ακόμα και το χύμα ρύζι εξαφανίστηκε», είπε κάτοικος στη νότια πόλη Ναντζίνγκ, σε ανάρτηση στην κινεζική πλατφόρμα Weibo.

Πηγή: lifo.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη