Σάββατο 20 Απριλίου 2024

«Νιώθω ελεύθερος, νιώθω δημιουργικός»: Δράσεις του Ιστορικού Μουσείου Αλεξ/πολης με συμμετέχοντες μαθητές με αναπηρία

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2021-2022 υλοποίησε δράσεις με θέμα τη διαχείριση του εαυτού και την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρία, δίνοντας έμφαση στην αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης. Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2021-2022 εξελίχθηκε το μουσειοπαιδαγωγικόθεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο “ΝΙΩΘΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-ΝΙΩΘΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ””, που είχε παιδαγωγικά επιμεληθεί ενεργό μέλος του Συλλόγου του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, η Δρ. Αγνή Λ. ΚαραγιάννηΜουσειοπαιδαγωγός. Το πολιτιστικό πρόγραμμα είχε ως στόχο να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον ατόμων με ειδικές δεξιότητες ώστε να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο- με το σώμα, με τον λόγο, με μια ζωγραφιά, με ένα τραγούδι- και να αποδώσουν τα παιδιά συναισθήματα, καταστάσεις, προβληματισμούς.

 Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν μεθοδικά και στοχευμένα βιωματικά εργαστήρια τόσο στον χώρο του μουσείου όσο και στον χώρο της δομής Ειδικής Αγωγής στην Αλεξανδρούπολη, συγκεκριμένα στον ισόγειο χώρο του ΕΕΕΕΚ Αλεξανδρούπολης. Με τη συνεργασία μαθητών ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικών και με την ευρύτερη εποπτεία τόσο του διευθυντή της δομής κ. Α. Δημαρά όσο και του προέδρου του μουσείου κ. Ν. Πινάτζη και της μουσειοπαιδαγωγού Α. Καραγιάννη, οι προσχεδιασμένες παιδαγωγικές δράσεις του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης εμπλουτίζονταν συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Κατάλληλα εκπαιδευμένοι συνεργάτες του μουσείου έρχονταν σε επαφή με τους μαθητές και υλοποιούσαν δράσεις εκκινώντας από ένα βιβλίο, μία εικόνα, από στιγμές της καθημερινότητας. Με τρόπο βιωματικό και ελκυστικό, απελευθερώθηκε ο δημιουργικός εαυτός των συμμετεχόντων.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την τελική εκδήλωση-δράση που έγινε στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022. Υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης όπου το μήνυμα “Νιώθω ελεύθερος-νιώθω δημιουργικός” διαπερνούσε όλες τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων: ζωγραφική, εικαστικά, μουσική, λεκτική και σωματική έκφραση, παιχνίδι, εμψύχωση από ειδικούς παιδαγωγούς-συνεργάτες του μουσείου. Η δράση εμπλουτίστηκε με κατάλληλη ηχητική εγκατάσταση, κατάλληλο φωτισμό, ζωντανή μουσική, εδέσματα, χορό και κίνηση. Δόθηκαν μικρά αναμνηστικά δώρα στα παιδιά,

μπλουζάκια με τον λογότυπο του μουσείου και του προγράμματος, αποτυπώθηκαν εντυπώσεις στο βιβλίο εντυπώσεων, υπήρχε ενδιαφέρουσα ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων μέσω εμψυχωτικών δράσεων. Τα παιδιά ένιωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα και συγκινημένα όταν είδαν την αφίσα, που είχαν τα ίδια ζωγραφίσει σε ένα από τα βιωματικά εργαστήριά τους, να κοσμεί σε μεγάλων διαστάσεων runner το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ αγκάλιασαν την εκδήλωση και ενίσχυσαν με την παρουσία τους τη δράση των παιδιών.Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από την τελική εκδήλωση-δράση.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη