Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Νομός Έβρου: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων χρόνων – Στις υψηλότερες θέσεις πανελλαδικά στα καμμένα στρέμματα

ΦΩΤΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Υπερδιπλασιασμό του αριθμού πυρκαγιών στον Έβρο, συγκριτικά με το 2019, δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού. Πεντακόσια τριάντα τέσσερα (534) ήταν τα περιστατικά στα οποία επενέβησαν οι πυροσβέστες κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, έναντι 221 που σημειώθηκαν πέρυσι.

Εξαιρετικά υψηλός ήταν και ο αριθμός των καμένων στρεμμάτων, που έφτασαν τα 19.500, έναντι 2.579 που κάηκαν το 2019, δικαιολογώντας την εκτίμηση των στελεχών της Πυροσβεστικής, ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος στον Έβρο ήταν η δυσκολότερη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συγκρίσεις ανά την επικράτεια, στον νομό εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές μετά από εκείνες της Κορινθίας και της Αργολίδας στην Πελοπόννησο.

Οι πυρκαγιές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα ήταν αυτές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου κάηκαν 15.317 στρέμματα. Στην απολογιστική έκθεση αναφέρεται επίσης πως οι περισσότερες πυρκαγιές στον Έβρο οφείλονταν σε αμέλεια, ήταν, ωστόσο, αυξημένος και ο αριθμός εκείνων που προκλήθηκαν από πρόθεση.

Εν τω μεταξύ, παρότι η φετινή αντιπυρική περίοδος “έκλεισε”, η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή των πολιτών και ειδικά των αγροτών και τους καλεί να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανάβουν φωτιές κοντά σε δασικές εκτάσεις και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα όταν πρόκειται να κάψουν υπολείμματα καλλιεργειών, χόρτων ή κλαδιών.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email