Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Η 1η χορήγηση υποδόριας ανοσοθεραπείας για καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρώτη χορήγηση υποδόριας ανοσοθεραπείας, σε ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα, πανελληνίως πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες μέρες, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η υποδόρια ανοσοθεραπεία είναι πολύ καλά ανεκτή και γίνεται χωρίς φλεβοκέντηση για τον ασθενή. Επιπλέον, καθώς η χορήγηση διαρκεί μόλις 7 λεπτά, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος για ασθενείς και προσωπικό!

Ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΑ και καθηγητής  Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Πασχάλης Στειρόπουλος αναφέρει στο FOCUS STON EVRO:

“Αυτή ήταν η πρώτη υποδόρια χορήγηση ανοσοθεραπείας για καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα.

Η υποδόρια χορήγηση  έχει συντομότερο χρόνο χορήγησης σε σχέση με την ενδοφλέβια, μειώνοντας έτσι το χρόνο παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τόσο τη δική τους όσο και των φροντιστών τους. Οι ασθενείς μπορούν, χωρίς να σπαταλούν ιδιαίτερο χρόνο στο νοσοκομείο, να ασχολούνται με την εργασία τους, τις υποχρεώσεις τους ή τις οικογένειες τους.”

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΑ , οι υποδόριες θεραπείες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία και αύξηση της αποδοτικότητας του νοσοκομείου, καθώς εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος για το νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα περισσότερων ασθενών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κος Στειρόπουλος, καταλήγοντας, δεν παραλείπει να συγχαρεί ιδιαιτέρως τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πνευμονολογίας του ΔΠΘ κ. Σταύρο Ανευλαβή και το προσωπικό του τμήματος Ημερήσιας Νοσηλείας για τη χορήγηση της ανοσοθεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένα από τα πιο συχνά είδη καρκίνου. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 310.000 ενήλικες διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη. Όπως και με πολλά είδη καρκίνου, η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, αλλά διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Παρότι και οι μη καπνίζοντες μπορούν να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα συνδέεται με πάνω από το 80% των περιστατικών. Εκτιμάται ότι λιγότερο από το 40% του συνόλου των περιστατικών είναι σημερινοί καπνιστές, το 45% είναι πρώην καπνιστές και το 10% με 15% δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, όπως είναι η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, αέρια και άλλα υλικά όπως ο αμίαντος, η ρύπανση, ορισμένες ιατρικές θεραπείες, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, ορισμένες ασθένειες ή διαταραχές και το γενετικό προφίλ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη