Για τέταρτη φορά στη διάρκεια της πανδημίας στήθηκε η πτέρυγα Covid στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η οποία ήδη νοσηλεύει έξι ασθενείς. Με δεδομένη την πίεση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Νοσοκομείο Κομοτηνής μέσα σε μία ημέρα έστησε ξανά την πτέρυγα covid, στην οποία δεν θα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (θα μεταφέρονται στο ΠΓΝΑ).
Η κλινική ήταν standby, σύμφωνα με τον διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργο Πατλάκα, κι ετοιμάστηκε σε 24 ώρες, γιατί «είχαμε το know-how από τις προηγούμενες φορές, οπότε μπορούσαμε να τη λειτουργήσουμε γρήγορα όπως κι έγινε».
4η ΥΠΕ: Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι διασωληνωμένοι
Ο ιατρός δεν έκρυψε πως υπάρχει «μεγάλη πίεση» στα Νοσοκομεία της ΑΜΘ, που ομοιάζει με τις αρχές του αντίστοιχου περσινού δεύτερου «κύματος», αλλά μέχρι στιγμής με λιγότερους ασθενείς, χάρη και στους εμβολιασμούς.
Χαρακτηριστικό είναι πως στα 14 Νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Αναλυτικά τα επικαιροποιημένα στοιχεία: Νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες: 339 σύνολο (259 ανεμβολίαστοι, δηλαδή 76,4%). Νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου: 33 σύνολο (29 ανεμβολίαστοι, δηλαδή 87,9%). Νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ Covid: 57 σύνολο (55 ανεμβολίαστοι, δηλαδή 96,5%).
Νοσοκομείο: Λειτουργία μετ’ εμποδίων
Το άνοιγμα της covid πτέρυγας έφερε εκ νέου αλλαγές στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Έτσι, η Παθολογική κατέβηκε στον 1ο όροφο κι η Χειρουργική πήγε στην Ορθοπεδική, για να ανοίξει η απομονωμένη πτέρυγα για περιστατικά κορωνοϊού. Εδώ, ο κος Πατλάκας δεν έκρυψε πως λείπουν από το Νοσοκομείο όσοι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αναστολή, τους οποίους κάλεσε να εμβολιαστούν, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους, προς όφελος των ίδιων και του Νοσοκομείου. Στο μεταξύ «το Νοσοκομείο λειτουργεί με δυσκολία μεν αλλά λειτουργεί, δεν ανεστάλη καμία λειτουργία του», όπως είπε.
Πάντως, το άνοιγμα της πτέρυγας covid, θέλοντας και μη, πηγαίνει πίσω τη λειτουργία του Νοσοκομείου ως προς άλλες μείζονες υπηρεσίες υγείας. «Θα ελαττωθούν τα χειρουργεία, τα τακτικά περιστατικά, οι επισκέψεις θα είναι πιο αυστηρές, θα σκληρύνουν πάλι λίγο τα μέτρα», αναγνώρισε ο Γιώργος Πατλάκας.
Από θέσης του ο Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, εξήγησε: «ήδη το Νοσοκομείο Κομοτηνής ανοίγει ξανά την πτέρυγα covid. Αυτό σημαίνει πως όλες οι άλλες παθήσεις μένουν στην άκρη κι όλοι οι άλλοι ασθενείς πάνε πίσω». Γι’ αυτό ζήτησε από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν κι από όλους να τηρούν τα μέτρα, ώστε να υπάρχουν λιγότεροι ασθενείς, άρα λιγότερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κι επομένως να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό το Νοσοκομείο στην κανονική λειτουργία του και να μην μείνουν πίσω άλλες υπηρεσίες υγείας.
Πολλές εστίες διασποράς στην πόλη
Ως προς τη διασπορά του κορωνοϊού στην πόλη, «αυτή τη στιγμή στην Κομοτηνή υπάρχει μία τεράστια διασπορά», είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος. Πάντως, από τους αριθμούς φαίνεται πως η διασπορά αφορά κι αρκετά νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν χρειάζονται νοσηλεία, ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις κι επίσης οι νεότεροι μεταφέρουν τον ιό στους γηραιότερους ή ευπαθείς που γεμίζουν τα Νοσοκομεία.
Τη διασπορά αυτό το διάστημα αποδίδει κυρίως σε τρεις παράγοντες ο πρόεδρος του ΙΣΡ: Σχολεία, διασκέδαση, τόπους λατρείας. Πιο αναλυτικά, παρατήρησε «μεγάλο συνωστισμό στα σχολεία» κι άσκησε κριτική στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας: «ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, στα οποία όντως τα παιδιά είναι πολλά και δυστυχώς πληροφορήθηκα ότι με απόφαση της κας Κεραμέως κάποια τμήματα συμπτύσσονται, που θεωρώ ότι θα επιβαρύνει την επιδημιολογική μας κατάσταση». Δεύτερον, ζήτησε από τα κέντρα εστίασης και διασκέδασης να τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις προϋποθέσεις. Το ίδιο παραίνεσε τους πιστούς στους ιερούς ναούς και τα τεμένη. Προσθετικά στα παραπάνω, τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και στον τρόπο ζωής των φοιτητών της πόλης.
«Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα μας δυσκολέψουν το επόμενο διάστημα», είπε, εξηγώντας ότι θα επιβαρυνθεί το ΕΣΥ με τα αποτελέσματα που αναλύθηκαν παραπάνω. Τέλος, αναγνώρισε πως «δεν μπορούμε να ζούμε σε κλειστή κοινωνία», εξηγώντας πως δεν πρέπει να μπούμε πάλι στη λογική των lockdowns.
Πηγή: xronos.gr