Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Ντέννκοφ: Με πρότυπο τον IGB θα γίνει ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη – Μακροχρόνια συμβόλαια για να εισάγει η Ελλάδα ρεύμα από το Κοζλοντούι

Νέα πνοή στο σχέδιο του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δίνουν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βουλγαρία.

Το γεγονός ότι το μεγάλο διϋλιστήριο της Lukoil επιβαρύνεται πλέον με υψηλό φόρο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή της λειτουργίας του, μια απειλή που απασχολεί ιδιαίτερα τη βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να λάβει τα μέτρα της για παν ενδεχόμενο.

Όπως δήλωσε στο Euractiv ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Νικολάι Ντένκοφ, η κυβέρνηση θα προωθήσει γρήγορα τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με βάση το μοντέλο ανάπτυξης του αγωγού αερίου IGB, ο οποίος έφερε ποσότητες από τριτους προμηθευτές στη Βουλγαρία.

Ο Ντένκοφ τόνισε ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο περιφερειακά για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι οικονομικά βιώσιμος αν συνδυαστεί με τη λειτουργία του διϋλιστηρίου στο Μπουργκάς”.

Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να κατασκευαστεί ο αγωγός για την εξαγωγή καυσίμων, αλλά και για την περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού στην εγχώρια αγορά. Πέραν της Βουλγαρίας, και η Ρουμανία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το έργο μέσω της κατασκευής προέκτασης προς τα σύνορά της.

Το Euractiv αναφέρει ότι το ζήτημα συζητήθηκε πρόσφατα στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Βάρνα.

Η υλοποίηση του αγωγού θα γίνει μέσω μιας κοινοπραξίας αντίστοιχης με του IGB και στην ίδια διαδρομή ώστε να είναι απλούστερη η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

“Συζητούμε με την Ελλάδα ώστε ο αγωγός να φτάσει κατευθείαν στη Στάρα Ζαγόρα”, τόνισε ο Ντένκοφ.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για εισαγωγές από το Κοζλοντούι

Ο Ντένκοφ αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία για μακροπρόθεσμα συμβόλαια εισαγωγής ρεύματος από τις μονάδες 7 και 8 του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι.

“Πρέπει να αναπτυχθεί ένα μοντέλο για την αγορά των προμηθειών ηλεκτρισμού. Υπάρχει μάλλον ενδιαφέρον από την Ελλάδα, τη Β. Μακεδονία και τη Σερβία, όμως πρέπει να αποφασίσουν τι προτιμούν και εμείς πρέπει να δούμε τι μας συμφέρει περισσότερο – αν θα μπουν ως μέτοχοι στο έργο ή αν θα έχουν συμβόλαια προμήθειας. Από ότι μαθαίνω, προτιμούν τη δεύτερη λύση, όμως η συζήτηση είναι ανοικτή”, τόνισε ο Ντένκοφ.

Πηγή: energypress.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email