Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Ντέρμπι» Ελλάδας – Τουρκίας για τις καλοκαιρινές κρατήσεις από την Βρετανία

Την ώρα που οι πρώτοι Ισραηλινοί τουρίστες βρίσκονται ήδη στη χώρα μας με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η αγωνία κορυφώνεται για την βρετανική αγορά, καθώς τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να ανακοινώσει με ποια φόρμουλα θα ανοίξουν τα ταξίδια των βρετανών για διακοπές.

Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για τη βρετανική αγορά, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times και οι δυο χώρες φαίνεται προς το παρόν να αυξάνουν το μερίδιό τους στις προκρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019. Αυτό συμβαίνει επειδή το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών εστιάζεται σε χώρες που έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα ανοίξουν τα σύνορά τους για τον τουρισμό, με την Ελλάδα να οδηγεί την… κούρσα.

Βρετανικα ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Μπόρις Τζονσον σχεδιάζει ένα «point – system» που θα κατατάσσει τις χώρες σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες, ανάλογα με τον βαθμό εμβολιασμού του πληθυσμού, την διασπορά των μεταλλάξεων της Covid – 19 και τα ποσοστά επιμόλυνσης και κρουσμάτων.

Οπως εκτιμά πάντως η Daily Mail, το «πράσινο φως» των διακοπών αναμένεται να ανάψει πρώτα για προορισμούς όπως η Καραιβική, οι ΗΠΑ, οι Μαλδίβες, η Μάλτα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ. Οι διακοπές χωρίς καραντίνα σε ευρωπαικες χώρες «μπορεί να είναι ακόμη μακριά», λόγω της αργής διάθεσης εμβολίων στην Ε.Ε.

Υπο φυσιολογικές συνθήκες, το Πάσχα των Καθολικών που εορτάζεται αυτή την Κυριακή, είναι μια από τις περιόδους με τη μεγαλύτερη κίνηση για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Επίσης, σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία είναι η πιο κερδοφόρα για τους αερομεταφορείς. Αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως, οι ουρανοί θα είναι ήσυχοι, επισημαίνουν οι Financial Times.

Η επέλαση της πανδημίας και το κλείσιμο των συνόρων σε όλη την Ευρώπη δεν επιτρέπουν στις αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίσουν με ασφάλεια τα καλοκαιρινά δρομολόγια, καθώς δεν γνωρίζουν πότε και πού θα μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times με δεδομένα από την Skyscanner, την ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων, φαίνεται πως Ελλάδα και Τουρκία, δύο χώρες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, εμφανίζουν την μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου στο ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019. Μάλιστα, το μερίδιο των κρατήσεων προς Ελλάδα εμφανίζεται αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 160 χωρών της έρευνας.

Ολα αυτά, επειδή οι ταξιδιώτες στοχεύουν σε χώρες που έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα ανοίξουν τα σύνορά τους, ενώ κανένας δεν μπορεί ακόμη να πει με σαφήνεια με ποιον τρόπο οι περιορισμοί θα επηρεάσουν τις μετακινήσεις αυτό το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία δεν αναμένεται να πάρουν «πράσινο φως» για υποδοχή βρετανών τουριστών τουλάχιστον έως τον Αύγουστο. Μόνο χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, χαμηλό επιπολασμό μεταλλάξεων και χαμηλά ποσοστά μόλυνσης είναι πιθανό να καταλήξουν στην «πράσινη λίστα» χαμηλού κινδύνου. Η λίστα περιλαμβάνει μέρη όπως η Καραϊβική, ενώ ΗΠΑ, Μαλδίβες και Μάλτα διεκδικούν επίσης μια «πράσινη» θέση λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού τους. Αλλοι προορισμοί που είναι πιθανόν να ανοίξουν για Βρετανούς ταξιδιώτες είναι το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ, οι Σεϋχέλλες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η low cost αεροπορική εταιρεία, Jet2, τόνισε ότι οι κρατήσεις προς την Κύπρο αυξήθηκαν απότομα τον Μάρτιο, όταν η χώρα ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμένοι Βρετανοί θα είναι ευπρόσδεκτοι το καλοκαίρι. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει αύξηση και για τις κρατήσεις προς την Ελλάδα, καθώς και η χώρα μας έκανε γνωστό ότι θα δεχθεί επισκέπτες από τη Βρετανία που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αντισώματα ή έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι θα διαθέσει χιλιάδες επιπλέον θέσεις από τον Ιούνιο έως το φθινόπωρο προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2, Steve Heapy, «ο αυξημένος αριθμός των συνδυαστικών κρατήσεων για πτήσεις και πακέτα διακοπών μας δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να “δραπετεύσουν” αυτό το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τους Financial Times η British Airways, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, φέρεται να εξετάζει πτήσεις προς την Ελλάδα με μερικά από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη της, αν και δεν υπάρχει ακόμη καμία σχετική απόφαση ή επίσημη πληροφόρηση.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της αεροπορικής εταιρείας OAG, οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό ορισμένους από τους παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, με τις κρατήσεις προς τις χώρες αυτές να παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το 2019.

Πηγή: imerisia.gr – Με πληροφορίες από Financial Times και Daily Mail

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη