Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ν. Παναγιωτόπουλος για λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Εντείνει το συμμαχικό αποτύπωμα στην περιοχή

Το στίγμα της Ελλάδας εντός της συμμαχίας σε σχέση με τις μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις -όπως είναι η κατάσταση στην Ουκρανία- αλλά και σε σχέση με την πορεία των ελληνοτουρκικών παρουσίασε αναλυτικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο κος Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Θράκη και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διευκρίνισε ότι, μεταξύ άλλων, «εντείνει το συμμαχικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή διασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και την αποτροπή».

Όπως προσέθεσε, το λιμάνι «αποκτά ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Συμμαχία, αφού από εκεί καθίσταται πιο ευχερής η μεταφορά στρατευμάτων προς τη δύσκολη περιοχή, δηλαδή τα σύνορα με την Ουκρανία».

«Η επέκταση του αγωγού καυσίμων έως την Αλεξανδρούπολη σε πρώτη φάση και ίσως ακολούθως προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία, θα υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις» επισήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Επιθυμία δική μας», ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά, «είναι να δουλεύουμε σε επίπεδο κατανόησης και να μειωθούν οι εντάσεις. Οι εντάσεις είναι κακό πράγμα και για τις δυο χώρες αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ ιδίως στη νοτιοανατολική πτέρυγα ιδίως σε αυτή τη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία».

«Βασική προϋπόθεση», είπε, «είναι να εκλείψουν οι επιθετικές ρητορικές, η εχθρική γλώσσα έναντι φίλου και συμμάχου στο ΝΑΤΟ και κάποιες ευθείες, ευθύτατες παραβιάσεις της εδαφικής μας κυριαρχίας. Αναφέρομαι στη σοβαρότερη εξ αυτών τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος».

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email