Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ξάνθη: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός αρμάτων με την συμμετοχή των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εμβαθύνουν την συνεργασία τους με τα ελληνικά στρατεύματα στην Ξάνθη, επαναλαμβάνοντας τον διαγωνισμό αρμάτων.

Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Θράκη είναι γεγονός, μετά την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) πενταετούς διάρκειας με αυτόματη μετατροπή σε αορίστου εάν καμία από τις δύο πλευρές δεν την προσβάλει.

Η συνεργασία με το Δ’ Σώμα Στρατού είναι εδώ και χρόνια ισχυρή και σε αυτό έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και ο νυν Διοικητής, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.

Από τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας διατελέσει διοικητής της 12ης Μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη, οπότε και εγκαινίασε την νέα εποχή στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, έως και σήμερα με την διεξαγωγή πολλών και σύνθετων ασκήσεων, ο Αντιστράτηγος Χουδελούδης έχει αφήσει κι αυτός το δικό του αποτύπωμα στην νέα εποχή ενίσχυσης των δεσμών των δύο χωρών, που αντικατοπτρίζεται πλήρως στο δόγμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, να γίνει η περιοχή «η Σούδα του Βορρά».

Ένας ουλαμός αμερικανικών αρμάτων Abrams M1 βρίσκεται ήδη στην Ξάνθη, στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη». Εκεί όπου ξεκινά ο διαγωνισμός Αρμάτων μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών.

Μία… βεντέτα που έχει πάρει για τα καλά φωτιά τα τελευταία δύο χρόνια, αφού οι «τεθωρακισμένοι» των δύο χωρών τα δίνουν όλα στον ιδιότυπο στίβο μάχης.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και HEL) με συμμετοχή τμήματος των United States Army Europe (USAREUR), στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης. Νικητές αναδείχθηκαν οι Έλληνες.

Φέτος οι Αμερικανοί έχουν έρθει διψασμένοι για την νίκη, επιθυμώντας μία άτυπη ρεβάνς για την περυσινή τους ήττα.

Όπως γνωστοποίησε το Στρατηγείο Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης κι Αφρικής, με έδρα το Βισμπάντεν της Γερμανίας, το “Hellenic Tank Challenge” ( ο Ελληνικός Διαγωνισμός Αρμάτων) ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, με την παρουσίαση των πληρωμάτων που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η άσκηση Olympic Cooperation η οποία θα εξελιχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και ένα μέρος της στο πεδίο βολής Πετροχωρίου.

Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής απόβαση αμερικανικών στρατευμάτων μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: enikos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη